5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Fındığa çözüm

Fındık zirvesinden üreticiye destek kararı çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisi fındık fiyatını destekleme için alım yapacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlar fındık fiyatlarını konuştukları zirve 2 saat sürdü. 

Toplantıda, fındık üreticisinin sorunlarının çözüm yolları da ele alındı.

Toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Üreticiye desteklemek için Toprak Mahsulleri Ofisi fındık fiyatını destekleme için alım yapacak.
ÖNCEKİ HABER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlar fındık fiyatları konusunu görüşmek üzere bugün biraraya gelecek. Saat 13.00'da yapılacak toplantı sonrasında bir açıklama yapılması bekleniyor.

Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, fındık sorununun bu noktaya gelmesinin sorumlusunun bugünkü Fiskobirlik yönetimi olduğunu söyledi. "Ekonomik bir olay, siyasi bir tartışma konusu yapılmaktadır" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"'Biz sıfır borçla, Fiskobirlik'i bugünkü yönetime devrettik. 2 katrilyona yakın borcu ödenmişti. Dolayısıyla iş bugün bu noktaya geldiyse maalesef popülist politikalar, 'Nasıl olsa devlet bu işi bir şekilde çözer' tarzında bir yönetim anlayışıyla bu iş götürüldüğü için iş bu noktaya gelmiştir. Ekonomik bir olay, siyasi bir tartışma konusu yapılmaktadır.

"Ancak biz hükümet olarak tabiatıyla fındık üreticisinin, oradaki vatandaşlarımızın mağdur olmamasını arzu ediyoruz. Bunu arzu etmek başkadır, sorumluyu tespit etmek başkadır. Bize göre sorumlu yönetimdir. Ama yeni dönem kampanyayla ilgili, hükümet olarak bir çalışmanın yapılmakta olduğunu geçen hafta ifade etmiştik. Yarın (bugün), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlarla birlikte saat 13.00'da bir toplantı yapacaktır. Herhalde o toplantının sonunda bir açıklama yapılır''

"Milletvekilinin eylemi yanlış"

Çiçek, CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun Başbakanlık önündeki fındık eylemi ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Milletvekilleri bana göre bu tür hoş olmayan, yakışık almayan tavırların içinde olmamalıdır. Zaman zaman Meclis kürsüsünde de bazı tarım ürünleri, kürsülere kadar getirilerek hoş olmayan görüntüler sergilenmektedir. Bence doğru şeyler değildir. Başbakanlığın önü fındık pazarı değildir.

"Bence ilgili milletvekili, işin sorumlusu olan bu günkü yönetimle ilgili birşeyler yapabilirdi. Bir eylem yapacaksa orada yapması lazım. Çünkü bunlar özerk, bağımsız kuruluşlardır. Nitekim olağanüstü kongre yapıyor, kendi yönetimini seçecek. Eğer her türlü işi ben yapacaksam bu yönetimlere ne gerek var. Dolayısıyla Başbakanlık yanlış bir adrestir. Bu arkadaşımızın biraz daha popülist davrandığı anlaşılıyor.Buradan siyasi bir nema çıkarmayı arzu ediyor olabilir. Çok doğru, çokyakışık alan bir tutum, davranış, bir protesto şekli değildir."

Fındık sorunu

Fındıkta sorunların büyük bölümü, arz fazlasından kaynaklanıyor. Üretimin yüksek olduğu 'var yıllarında', ortalama 150-200 bin ton arz fazlası ortaya çıkıyor.

Bu yıl 'var yılı' olması nedeniyle, yapılan rekolte tahminlerinde fındık rekoltesi 650 bin ton olarak açıklandı. Dünyada yıllık ortalama 500-550 bin ton kabuklu fındık ticareti yapılabiliyor.

Fındıkta yaşanan sorunlar yeni değil. Zira fındık satışının kuralları 2003 yılında değişti. Satılamayan fındıkları Fiskobirlik satın alıyor, her yıl 100 milyon dolar dolayında zarar ediyor, zararı da devlet karşılıyordu.

2003 yılından bu yana Fiskobirlik 'özerk' hale geldi. Artık devlet Fiskobirlik'e ne para veriyor, ne zararını karşılıyor. Böylece ülke ekonomisine yılda 2 milyar dolar kazandıran fındık ortada kalıyor.
AA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2006 Salı 16:06:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?