4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Fındık kararına ilk tepki

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, fındık fiyatlarının piyasa şartlarında 15 Eylül'de fındığın piyasaya girmesiyle başlayacağı" yönündeki açıklamalarına tepki göstererek, "15 Eylül'den sonra müdahalenin hiçbir anlamı kalmaz" dedi. 

TZOB Başkanı Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Fındık Zirvesi'nin ardından alınan kararları değerlendirdi. Bayraktar, TMO'nun müdahale alımı yapması ve FİSKOBİRLİK'in depolarından ve uzmanlarından yararlanma kararını yerinde bulurken, alım miktarının ne olacağı, alınan malın nasıl değerlendirileceği, alım fiyatı ve kaynağının ne olduğu konularının aydınlatılmasını istedi. TZOB Başkanı Bayraktar, fındıkta yaşanan sorunun çözümü için daha önce Birlik olarak bir rapor hazırladıklarını ve temel politika olarak arz fazlası olan yıllarda piyasa istikrarının sağlanması için fazla ürünün alınmasını önerdiklerini hatırlatarak, "Bu yıl da böyle bir sıkıntı var. Mutlaka bir müdahale fiyatı belirlenmeli, arz fazlası fındık stok oluşturmak için alınmalı. Ayrıca alım kararıyla birlikte bu stokun en az bir yıl bekletileceği ve piyasaya dönmeyeceğinin garantisi verilmeli. Devlet adına alımlar FİSKOBİRLİK ve depolar kullanılarak yapılmalı. Biz devlet adına alımları makul karşılıyoruz, ancak burada TMO FİSKOBİRLİK ile anlaşma yapması gerekiyor. TMO'nun FİSKOBİRLİK'in depolarına ve uzmanlarına ihtiyacı olacak" diye konuştu. 

Hükümetin mutlaka TMO'nun ne kadar fındık alacağını, fındık fiyatının ne olacağını ve aldığı ürünü nasıl değerlendireceğini açıklaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın fiyatların ürünün piyasaya girdiği 15 Eylül tarihinde piyasa şartlarında oluşacağı, fiyat belirlenmeyeceği açıklamalarına da tepki gösterdi. Bayraktar, "Fiyat belirlenmesi için 15 Eylül çok geç bir tarih. O zaman hasat bitmiş olur. TMO FİSKOBİRLİK marifetiyle alımlara hemen girmeli ve bir fiyat açıklamalı. 15 Eylül'den sonra müdahale alımının hiçbir değeri kalmaz. Zaten bu tarihe kadar üretimin çoğu piyasaya girer. Fiyat anormal düşünce müdahale etmenin anlamı kalmaz. Ürün arzı başladı TMO bugünlerde piyasaya girmeli ve fiyat açıklamalı. Ancak bu fiyat asla ve asla geçen yılki fiyatın altına düşmemeli" açıklamasında bulundu. 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2006 Salı 18:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?