5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Fındık üreticilerine müjde

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, özerk bir yapıya kavuşmasının ardından devletten bağımsız olarak hareket eden FİSKOBİRLİK'e fındık verip de parasını alamayan üreticilerin mağduriyetinin yakında giderileceğini açıkladı.

AKP Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, parti binasında bir basın toplantısı düzenledi. AKP Ordu İl Başkanı Fatihan Ünal ile Merkez İlçe Başkanı Halit Tomakin'in de hazır bulunduğu toplantıda, fındık ve FİSKOBİRLİK ile ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Enver Yılmaz, son dönemde Ziraat Odaları ve FİSKOBİRLİK yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarla üreticinin kafasının hayli karıştığını, bu ortamda bazı doğruların fark edilemediğini belirtti.

 

2002 yılının Kasım ayında iktidara geldikten sonra FİSKOBİRLİK'in içinde bulunduğu şartları gözden geçirdiklerini belirten milletvekili Yılmaz, bu kurumu rahatlatmak için hükümet olarak kendilerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyledi. Yılmaz, "İlk etapta FİSKOBİRLİK'in özel bankalara olan 1 katrilyon 464 trilyon 278 milyar liralık borcu hükümet tarafından üstlenilmiştir.

Ayrıca 2001 ve 2002 yıllarına ait yağlığa ayrılan fındığın satışından elde edilen ve hazineye ödenmesi gereken 94 trilyon liralık borç Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından silinmiştir. 2002 yılı Kasım ayından bu yana hükümetimiz FİSKOBİRLİK'in 2 katrilyon 270 trilyon lira borcunu silmiştir. Bugün FİSKOBİRLİK'in üretici dışında özel kuruluşlara borcu bulunmamaktadır. Bu sezon 55 bin ton fındık almıştır ve üreticilere 165 trilyon lira borcu bulunmaktadır.

Üreticimiz ürününün bedelini 10 Eylül 2005 tarihinden itibaren alamamaktadır. Bu tablodan hükümetimiz sorumlu değildir. Zaten FİSKOBİRLİK yönetimi de hükümetin sorumluluğu var demiyor. Hükümetimiz şu ana kadar fındıkla ve FİSKOBİRLİK'le ilgili yapılması gereken her şeyi yapmıştır" dedi.


FİSKOBİRLİK'e fındık veren üreticinin aylardır parasını almayı beklediğini, FİSKOBİRLİK'in de kredi bulma çabasında olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu sorunun yakında çözüleceği müjdesini verdi. Yılmaz, "Nasıl FİSKOBİRLİK'in 2 katrilyon 270 trilyon lira olan borcunu silmişsek, 55 bin ton fındığın karşılığında 23 bin üreticinin mağduriyetini gidermek için elimizden geleni yapacağız. Bu sorun yakında çözülecektir" diye konuştu.

Köy yatırımları hakkında bilgiler veren AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, KÖYDES kapsamında en fazla ödenek alan illerin başında Ordu'nun geldiğini söyledi. Geçen yıl Köy Hizmetleri yatırımları için 2.2 trilyon lira gönderildiğini, bu yıl ise sadece köy yolları için 50 trilyon lira ödenek ayrıldığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"KÖYDES kapsamında en fazla ödeneğin ayrıldığı 3. il Ordu'dur. Önümüzdeki günlerde köy yollarına aktarılacak paranın miktarı 50 trilyon liradır. Geçtiğimiz yıl köy hizmetlerinin köy yolu ağı için yaptığı çalışmalarda harcanan para 2.2 trilyon liraydı. Bu yıl ise 50 trilyon lira harcanacak."

Yılmaz, sözlerinin son bölümünde Orta Camii etrafında bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait arazide büyük bir iş merkezi projesinin yapıldığını, ayrıca cami alanının büyütüleceğini de belirterek, "Buradaki proje için 22.6 trilyon lira harcanacaktır. Bu bedelin aktarılmasıyla o alan Ordu'ya yakışır genişletilmiş bir cami ile birlikte hizmete sunulacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 18:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim duyar IP: 85.107.107.xxx Tarih : 17.03.2006 17:16:46
önce üniversite için yapmış olduğunuz çalışmalrdan dolayı şahsınızda tüm vekillerimize şükranlarımı iletirim inşalah bu dönemde ordu ilimizin alaçak olduğu hizmet ve ödenekler katlananarak büyür çok teşekkür ederim iyi çalışmalr