5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Hisarcıklıoğlu, Ordu'da

tobb başkanı rifat hisarcıklıoğluTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de nükleer santralin mutlaka kurulması gerektiğini belirterek, "Dünyanın çevre ve güvenlik konusunda en hassas ülkeleri olan kıta Avrupa'sında yıllardır nükleer santral varken, bizde ise kulaktan dolma bilgilerle kime hizmet ettiğimizi bilmeden tartışıyoruz" dedi. 

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Ordu'da Vali Said Vakkas Gözlügöl'ü makamında ziyaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, nükleer santral konusunda Türkiye'nin geç kaldığını söyledi. 

Yıllardır nükleer santral konusunun gündeme gelmesine rağmen bir türlü olumlu çizgiye gelinemediğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin artık enerji çeşitlerini çoğaltması gerektiğini kaydetti. 
Türkiye'nin bugün enerji üretiminde sadece doğalgazı kullandığını, bunun ileride güvenlik açısından bir dezavantaj oluşturabileceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Doğalgazın üretildiği ülkede bile enerji çeşitleri mevcutken bizim sadece bir enerji kaynağına kalmamız ileride güvenliğimiz açısından dezavantaj oluşturacaktır. 

'Nükleer santral olsun, olmasın' konusuna bu açıdan bakılması lazım. Bu açıdan bakıldığında Türkiye nükleer enerjisine kavuşmuş olması lazım. İşi bilmeden, kulaktan dolma bilgilerle tartışmak abesle iştigaldir. Kime hizmet ettiğimizi bilmeden tartışıyoruz. Dünyanın çevre konusunda en hassas kıtası Avrupa ülkelerinde bile nükleer santralı var bizde ise hala tartışılıyor. Zaman zaman bir tarihte İstanbul'da boğaz köprüsüne karşı olduğumuz günleri hatırlıyorum. Bu da ona benziyor" diye konuştu. 

TİCARET ODASI'NA ZİYARET

Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Ordu Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, yönetim kurulu ve meclis üyeleri tarafından karşılanan Hisarcıklıoğlu, konferans salonunda iş adamlarıyla bir araya geldi. 

Buradaki toplantıya Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yamak, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Karadere'nin yanı sıra Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Sakoğlu da katıldı. Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, burada yaptığı konuşmada da, fındık ürün borsasına acil ihtiyaçları olduğunu söyledi. 
Türkiye'de artık fındık ürün ihtisas borsasının kurulması gerektiğini belirten Gürsoy, "Ordu'ya kurulacak ürün borsasının kesinlikle uluslararası bir fındık borsası olması gerekir. Böyle bir borsanın oluşu fındığın geleceğine ve ekonomisine çok büyük katkıları olacaktır. Uluslararası bir borsa için artık düğmeye basmanın zamanı geldiğine inanıyorum" dedi.

ORDU VE GİRESUNLULARA NASİHAT
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya fındık üretiminin yüzde 85'ini elinde bulunduran Türkiye'nin uluslararası bir fındık ürün borsasına ihtiyacı olduğunu, ancak bunun için bir bütünlük olması gerektiğini kaydetti. 
Ordu ve Giresun illeri arasındaki çekişmeye dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Siz hep diyorsunuz 'Ordu ve Giresun. Samsun ile Trabzon arasında sıkışmış ekonomik ve sosyal yönden geri kalmış iki il' diye. Aslında siz bu iki ilin arasında kendinizi sıkıştırmışsınız. Aman Ordu'da olsun, aman Giresun'da olsun tartışması yerine, uluslararası fındık ürün borsası Türkiye'de olsun dememiz lazım. Borsayı hep beraber oluşturmalıyız. Bunun için bir bütün olmalısınız" diye konuştu. 

Hisarcıklıoğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaretinde de bu konuya değindi. İş adamlarına seslenen Hisarcıklıoğlu, Ordu ve Giresun'un en büyük sorununun ulaşım olduğunu, bunun için ilk etapta iki ile hitap eden bir havaalanı olması gerektiğini söyledi. İki ilin yöneticilerinin Başbakana çıkıp havaalanı istemesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bakın bir dönem ortak bir havaalanı yapmaya kalkıştınız. 
Bu dayanışma devam etmeliydi. Havaalanı olduğu takdirde sanayi ve turizm gelişecektir. Ekonomik ve sosyal hayat canlanacaktır. Başbakana çıkıp havaalanı isteyin ve 'Ordu ve Giresun'a en büyük iyiliği böylece yapmış olursunuz' deyin. Bana göre önce havaalanı" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2006 Cumartesi 17:35:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?