5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Zor şartlarda hasat

Karadeniz Bölgesi'nde, fındık hasadının devam ettiği yüksek kesimlerindeki yamaç arazilerde zor şartlarda hasat yapan üreticiler, açıklanan fiyattan memnun kalmadıklarını ve ürünlerini pazara indirmeyeceklerini söyledi. 

Dünya fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Türkiye'de, fındık rekoltesinin büyük bir bölümünü oluşturan Ordu'da üreticiler geçimlerini sağlayabilmek için zor şartlarda üretim yaptıklarını, ancak açıklanan fiyatın beklediklerinin altında olduğunu ve emeklerini karşılamadığını dile getirdi. Bu günkü fındık fiyatının masraflarını karşılamadığını, buna rağmen fiyatların artacağı yönünde umutlarının sürdüğünü belirten Ordulu fındık üreticileri, hasat işçilerinin de bu durumdan olumsuz yönde nasiplendiğini söyledi. 4 YTL olarak açıklanan fiyatın 5 YTL'yi geçmesini beklediklerini kaydeden üreticiler, "Bizi tatmin eden bir fiyat açıklanmadı. Ürünümüzü satmayıp bekletmeyi düşünüyoruz. Geçen sene fiyat sevindiriciydi ve biz de işçimize seve seve yüksek ücret ödedik. İşveren de çalışan da mağdur oldu" şeklinde konuştu. 

Fındık fiyatının beklenilenin altında olması karşısında geçen seneye nazaran daha az ücret alacaklarını dile getirerek bu yıl fındık hasadının tamamlandığında yüzlerinin gülmeyeceğini söyleyen hasat işçileri ise, "Bu sene 17 ile 20 milyon arası ancak ücret alabileceğiz. Geçen sene 25 milyon lira almıştık. Üreticiye diyecek sözümüz yok. Onlar da düşük ücret vermekte haklılar" diyerek üreticiye destek çıktı. 

Karadeniz'de 8 milyon insanın geçim kaynağı olan fındığın pazara inmeye hazır hale gelene kadar sahil kesimine göre kendilerinin daha çok zorluk çektiğini belirten yüksek kesimdeki üreticiler, topladıkları fındığı dağ bayır demeden eşek ve katır sırtında patika yollarda harmana taşıyor.
iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2006 Salı 13:49:29
Güncelleme :12 Eylül 2006 Salı 13:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?