18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Karadeniz'e Yunanlı ilgisi

Yerli ve yabancı turist sayısında her geçen yıl artış gözlenen Ordu'ya en çok Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Alman uyruklu turistlerin geldiği bildirildi.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Ordu'yu bu yılın Ocak-Ağustos ayları arasında 151 bini yerli 11 bini yabancı olmak üzere toplam 162 bin turist ziyaret etti. Gelen turistlerin yüzde 25'ini BDT'li turistler oluşturdu. Gelen turistlerin yüzde 15'ini Almanlar, yüzde 10'unu ise İtalyanlar oluştururken, ABD'li turistlerin oranı yüzde 4 oldu.

Son yıllarda Karadeniz Bölgesi'ne ilgisi artan ve turlar halinde gelen Yunanlı turistlerin miktarı ise yüzde 3 olarak belirlendi. Onları yüzde 3 ile Benelüks ve Avustralya takip ediyor. Yunan ve İsrailli turistler bu tablonun yüzde 2.5 oranını işgal ediyor. İngiliz, Avusturya ve İsviçre uyruklu turistlerin oranı ise yüzde 2 dolayında. İskandinav ülkeleri, Japonya, Kanada, Y. Zelanda, Bulgaristan, Ürdün, Lübnan, KKTC, İran ve Tayvan ise yüzde 1'er oranla yabancı turistler arasındaki yerlerini alıyor.

Yunanistan'dan turlarla gruplar halinde gelen turistlerin Karadeniz Bölgesi'ne olan ilgisi her geçen yıl artıyor. Bu turizm sezonunda Ordu'daki turistik tesislerde 500'ü aşkın Yunanlı turistin gecelediği, ancak günübirlik gelip ayrılanın daha çok olduğu ifade ediliyor. Gelen Yunanlı turistlerin daha çok Yorgo Andreadis'in adını taşıyan tur şirketiyle gelmesinin gözlerden kaçmadığına dikkat çekiliyor.

Bölgeye son yıllarda özellikle Yunanistan'ın Selanik ve civar bölgelerinde yaşayanların büyük ilgisi olduğu biliniyor. Bu kişilerin atalarının ve diğer akrabalarının 1923-1929 yılları arasındaki mübadele sonucunda Türkiye'den Yunanistan'a göç ettiği, bu nedenle insanların bu bölgeyi merak ettikleri kaydediliyor.

Öte yandan, bölgeye son yıllarda gelen Yunanlı turist sayısındaki artışın nedeninin Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan diplomatik yumuşama olduğu ifade ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2005 Pazar 14:53:34
Güncelleme :18 Eylül 2005 Pazar 14:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?