5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Turizmde tren kaçtı

Ordu Turizm Tanıtım ve İşletmecileri Derneği (ORTİD) Başkanı Ersin Erdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çok iyi bir turizm potansiyeli olmasına rağmen hala değerlendirilemediğini ve geç kalındığını belirterek, "İnsanımız turizm imkanlarını değerlendirmek, üretmek ve iyi bir gelir seviyesi yakalamak yerine şans oyunlarından zengin olmayı hedefliyor" dedi.

Turizm Haftası dolayısıyla ORTİD tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde bir panel düzenlendi. "Turizm Markaları Oluşturma Teknikleri ve Projelendirme" konulu panele ORTİD Başkanı Ersin Erdoğan, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komisyonu Başkanı Ercüment Kılıç ve El Sanatları Geliştirme Derneği (EL-SAN) Başkanı İhsan Gürdal konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan ORTİD Başkanı Ersin Erdoğan, Türkiye'de turizm denilince akla 'güneş, deniz, kum ve eğlence' geldiğini, oysa son yıllarda bu anlayışın değiştiğini söyledi. Artık yeni turizm anlayışının 'görmek, duymak, koklamak, dokunmak, tatmak' olan 5 duyu üzerinde kurulduğunu belirten Erdoğan, gelen turistlerin bu 5 duyuya önem verdiğine dikkat çekti. Doğa turizmi olarak bilinen eko-turizmin önem kazandığına işaret eden Erdoğan, Ordu'da eko-turizm üzerine müthiş bir potansiyel olmasına rağmen gereken ilginin gösterilmemesi sonucu bölge insanına özgü olan 'üretkenlik' unsurunun ortadan kalktığını ifade etti. Erdoğan, "Bölgemiz ekolojik ve beşeri yapısıyla aranan turizm potansiyeline sahip. Bölgemizde turizmin gelişmesi halinde istihdam, yüksek yaşam standardı ve sürdürülebilir kalkınma sağlayabilir. Şunu anlamalıyız. Bölge insanımızın yüksek gelir seviyesine ulaşmayı sosyal devlet, sendika, yardım sandığı, fakir fukara fonu, yeşil kart veya hayırsever vatandaşlar sağlayamaz. Turizm kalkınması sağlayabilir. Ancak bizim insanımız proje üretmek ve uğraşmak yerine piyango, toto, at yarışı, iddia, kazı-kazan oynayarak zengin olmayı hedefliyor. Elini taşın altına koyanlara katılım sağlamak yerine de var gücümüzle engel oluyoruz. Oysa vatandaşlık bilinci içinde önce kentimizi sonra da ülkemizi kıt kaynak ve bütçeyle de olsa üretebileceğimiz fikir ve projelerle kalkındırabiliriz" dedi.

"DEVLET GÖREVİNİ YAPTI"
'İş birliği, araştırma-planlama, eğitim-bilinçlendirme, geliştirme, tanıtım, imaj-marka oluşturma ve pazarlama' tekniklerinin uygulanmasıyla ortaya konulan bölgeye özgü bir projenin amacına ulaşabileceğini de belirten ORTİD Başkanı Erdoğan, devletin Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) ile görevini yaptığını, geriye bölge insanının bu projeye omuz vermesinin kaldığını kaydetti. DOKAP projesiyle devletin hemen her alanda kalkınma projeleri hazırladığını ve bu projelere destek sağladığını hatırlatan Erdoğan, bölge insanının da artık pratik zekasını çalıştırması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan sözlerinin son bölümünde "Turizme geç başladık. Çok zaman kaybettik. Kalkınmanın tadını almaya başlayarak kaçırdıklarımızı telafi edebiliriz. Gerekli çalışmalar tamamlandığında, bölgemizin kalkınması, önümüzdeki 3-5 yıl içinde mümkündür. Bölgenin henüz pazara çıkarılamamış ve yıpranmamış doğal ve kültürel değerleri bulunmaktadır. Dezavantajımız olan tanıtma ve pazarlama konularını kullanarak koz haline dönüştürebilme şansımız vardır" diye konuştu.

Paneli Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, Ordu İl Genel Sekreteri Şenol Pazar, turizm işletmecileri, tur operatörleri takip etti.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2006 Cumartesi 18:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?