5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Yayla turizmi tehdit altında

Ordu'nun doğa turizm açısından en ünlü olan yaylaları kaçak ve çarpık yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Sadece Çambaşı Yaylası'nda 3 bin 500 kaçak bina olduğu açıklandı. 

Mimari ve estetikten yoksun olduğu gibi belirli bir imar düzeni içerisinde inşa edilmeyen özel mülkiyet üzerindeki evlerle hazine arazisi üzerine kaçak inşa edilen ev görünümündeki yerleşim birimleri yaylaların doğal görünümünü bozma yolunda hayli mesafe aldı. Doğa turizminin son yıllarda hızla gelişme aşamasında olduğu Ordu'daki yaylalarda yapılan inşaatlar bu alabildiğince yeşil platoları adeta bir beton yığını haline dönüştürdü. Mücavir alanları içerisinde yayla olan belediyeler ise mera kanunu ile yayla yerleşim yönetmeliklerine ve imar mevzuatına aykırı olan bu yapılaşma konusunda çaresiz kaldı. 

Ordu'nun Kabadüz İlçesi Yokuşdibi Belde Belediye Başkanı Ramis Okumuş, mücavir alanları içerisinde yer alan Çambaşı Yaylası'ndaki çarpık, kimliksiz ve çirkin yapılaşmaya karşı adeta isyan edercesine, "Bugünkü mera ve yayla kanunu Doğu Karadeniz Bölgesi'ne uymuyor. Değiştirilmesi gerekir" dedi. 

Yaylaya ev yapmak isteyen vatandaşların mera kanunuyla yayla kanununu karıştırdığını, bunun da belli belirsiz çirkin ve kaçak bir yapılaşmayı beraberinde getirdiğini belirten Başkan Okumuş, "Yaylaya ev yapamazsınız ama hayvan barınağı yapabilirsiniz. Ama yaylada kış uzun sürdüğü ve yollar kapalı olduğu için bu yapı ileride bir yerleşim birimine dönüşüyor. Şu anda Çambaşı Yaylası'nda bizim belirlediğimiz alan içerisinde 3 bin 500 kaçak yapı var. Açıkçası bugünkü mera ve yayla kanunu Doğu Karadeniz'e uymuyor" diye konuştu. 

Bu çirkin ve çarpık yapılaşmanın yanı sıra, imar mevzuatına uygun olarak yapılacak turistik tesislerin önünde çok katı bürokratik engeller olduğunu da belirten Okumuş, "Yayla çarşısının uygun bir düzene kavuşturulması amacıyla çalışmalarımız var. Ancak özel sektörün turistik tesis yapmasına karşı bürokratik engeller sıralanıyor. Allah rızası için artık turizmin önündeki bürokrasi kaldırılmalıdır. Buralara turistik tesis yapım izni Bakanlıktan alınıp Valiliklere verilmelidir. Bu uygulamayı dejenere eden Vali ve Belediye Başkanı 30 yıl hapisle cezalandırılsın ona da razıyız. Yayla ve doğa turizmine çeki düzen vermek için bu yapılmalıdır" şeklinde konuştu. 

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay ise, gelişmekte olan doğa turizmine rağmen bölgedeki yaylaların en büyük rakibinin çirkin, kaçak ve çarpık yapılaşma olduğunu dile getirdi. Yaylalardaki yapıların çoğunun kaçak ve kötü bir mimariyle yapıldığına dikkat çeken Günay, bu tablonun yayla turizmini baltaladığını kaydetti. Günay, "Özellikle Çambaşı yayla merkezi, Mesudiye-Keyfalan, Aybastı-Perşembe yaylaları hakikaten çok kötü durumda. Bu konuda belediyelere büyük görevler düşüyor. Yaylalarda kaçak yapılan yapılar için gereken yapılmalıdır. Özel mülkiyet ve tapulu araziler üzerine yapılan beton yapılar ise ahşap giydirilmelidir. Maalesef bizim insanımız beton yapıdan vazgeçmiyor. Oysa beton ile yayla birbiriyle bağdaşmaz. Bununla ilgili olarak Bakanlığımız bir yayla evi projesi hazırlamıştır. Yaylaya ev yapmak isteyene bu konuda yardımcı oluruz. Ayrıca yayla turizminin rakiplerinden birisi de enerji nakil hatlarıdır. Bir çok yaylamıza elektrik bağlandı ama direk ve teller toprak üstünde olduğu için yaylaların otantik ve doğal görüntüsünü tümüyle bozuyor. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı'nın ortaklaşa bir çalışma yapması gerekiyor" açıklamasında bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2006 Çarşamba 12:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?