23
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Ordu turizminin Argonot'u

Ordu'nun Perşembe İlçesi Çaytepe mevkiindeki tarihi Yason Kilisesi yakınına 3 yıl önce kafe açarak bölgenin turizm alanı haline gelmesini sağlayan turizmci Enis Ayar, 'ayak bastığı' yerleri kültür ve turizm alanları haline getirmesiyle tanınıyor.

Türkiye'de ilk kez Ordu'da düzenlenen ve büyük yankı uyandıran 'Vosvos Şenlikleri'nin organizatörü Enis Ayar, şenliklerle yaylaların önemini ortaya çıkararak 'doğa turizminin' canlanmasını sağladı. M.Ö. 2 bin yıllarından kalma Kurul Kalesi'ni kamuoyunun gündemine getirerek buranın da turizm cazibe merkezi haline gelmesini sağlayan Ayar, çöplük haline gelen Taşbaşı Kilisesi'nin restore edilmesine öncülük etti.

Kilise, restore edildikten sonra kültür merkezine dönüştürüldü. Son olarak Yason Kilisesi'ne el atan Enis Ayar, 3 yıl önce yıkıntı halindeki kilisenin önüne açtığı kafeyle kamuoyunun ilgisini bölgeye çekerek, Ordu Valiliği'nin de devreye girmesiyle antik Yunan döneminden kalan 'Argonot Efsanesi'nin canlandırılmasını sağladı.

Ayar, Kafkasya'daki 'Altın Post'u aramaya çıkan Yunan savaşçıları 'Argonotlar'ın konakladığı yere yapılan Yason Kilisesi'nin valilikçe restore edilerek, Ordu'nun en çok ziyaret edilen yeri haline gelmesini sağladı. Yason Kilisesi ve çevresini geçtiğimiz yaz 70 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Kendisini 'Ordu turizminin Argonot'u olarak tanıtan Enis Ayar, amacının Ordu'da turizm merkezlerinin sayısının artırmak olduğunu belirterek, "Yıllar önce turizm tanıtım broşürlerine deniz kenarındaki kumsaldan, iki-üç otelden, Çambaşı Yaylası'nın resminden başka bir şey konulmuyordu. Vosvos Şenlikleri ile doğa ve macera turizmini ön plana çıkardık. Broşürler şimdi yayla resimlerinden geçilmiyor.

Kaderine terk edilen Taşbaşı Kilisesi kültür merkezi oldu. Konferans ve paneller burada yapılıyor. Kurul Kalesi toprak altındaydı ve kaleye kalın halatlarla tırmanarak çıkabiliyorduk. Bugün Ordu'nun zirvesi konumunda ve merdivenlerle çıkıyoruz. 'İnanç turizmi' için Argonot Efsanesi'nin geçtiği yer olan Yason'u gündeme getirdik. Şimdilerde en fazla turist buraya geliyor. Ben Ordu'nun turizm cazibe merkezlerinin artması için çalışan bir Argonot'um" dedi.

Kafenin bulunduğu alanın sit alanı olduğunu ve yöre sakinlerinin aleyhine açtığı istimlak davalarını saygıyla karşıladığını söyleyen Enis Ayar, 'bilinçli kesimden' destek beklediğini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 11:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?