8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İkizdere'de santral tartışması

İkizdere İlçesi'nde yapılacak olan hidroelektrik santralleriyle ilgili çevrecilerin tepkilerini değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rize Meslek Yüksek Okulu (RMYO) Müdürü Prof. Dr. Hızır Önsoy, tepkilerin yersiz olduğunu belirterek, 4628 sayılı yasayla Türkiye'nin enerji devrimi yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin yıllık sahip olduğu 186 milyar metreküp su gücünün sadece yüzde 35'inin kullanıldığını, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahip olduğu 13 milyar metreküp su gücünün ise sadece yüzde 2'sinin kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Hızır Önsoy, 4628 sayılı yasayla Rize, Trabzon ve Artvin'de 150'ye yakın santralin yapılacağını belirtti. Prof. Dr. Önsoy, 2001 yılında çıkan ve özel işletmelere su kaynaklarını kullanarak enerji üretim santrali yapma hakkı tanıyan 4628 sayılı yasanın ülke için bir enerji devrimi olduğunu söyleyerek, "Ülkemizde yıllık 186 milyar metreküp su gücü var. Bunun sadece yüzde 35'ini kullanıyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise yıllık 13 milyar metreküp su gücü var. Bunun yüzde 2'si değerlendiriliyor.

Hidroelektrik santralleri çevre dostu santrallerdir. Dumansız, atıksızdır. Çevreye zararı yoktur. Kullanılan su yeniden derelere bırakılır. Suyun alındığı nokta ile baraj arasındaki su seviyesinde düşme olur. Ama kapaklar açılarak bu telafi edilebilir. Hidroelektrik santrallerinde elektriğin 1 kws'ti 1 cente yani 13 kuruşa üretilmektedir. Bugün evlerimizde 1 kws elektriği 160 kuruşa tüketmekteyiz" dedi.

"İkizdere ilçemizde faaliyette olan bir santral bulunmaktadır. Bu santral bu yıl 18 mgw enerji üretmiştir" diyen Prof. Dr. Önsoy, "Bunun maliyetsel karşılığı 18 trilyondur. Maalesef bugüne kadar sularımız boşa aktı. Ermenistan ve Bulgaristan gibi ülkelerden enerji satın almak zorunda kaldık. 4628 sayılı yasayla ülkemizde 650 yeni santral yapılacak. Bu santrallerden 150 tanesi Rize, Trabzon ve Artvin'de yapılacak. İlimizde 90 mws'lik dört santral ihalesi yapıldı.

Bu santrallerin tümünün yapılıp devreye girmesiyle su potansiyelimizden kullandığımız yüzde 35'lik bölüm yüzde 85'e çıkacak. Buda enerji devrimi demektir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Mart 2006 Salı 17:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?