8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Tarım Bakanı Rize'de

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mendi Eker, bugün itibariyle Türkiye genelinde çiftçilere 82 trilyon lira destekleme pirimi ödediklerini söyledi.

Rize'ye dün gece gelen Bakan Eker, sabah saatlerinde Rize Valiliği'ne gelerek Vali Enver Salihoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Eker, yaş çay ücretlerinin ne zaman ödeneceği yönündeki bir soru üzerine "Bunun bir hesabı kitabı var. Hazinenin bir ödeme durumu var. Bunlar değerlendirilir ve buna göre en uygun olan neyse yapılır. Mesela prim ödemelerini öne aldık. Türkiye'deki yağlı tohumların tamamının primlerini diğer tarımsal ürünlerin primlerini de erkene aldık. Nisan ayına çektik. Önceki yıllarda yılın ileriki aylarında ödenirdi. Bunu yapınca (çayın prim ödemesini de öne alalım) dedik. Önceki yıllarda bilindiği gibi Mayıs ayında ödeniyordu. Bugün Nisan'ın 8'i ve 82 trilyon tutarındaki primler bugün ödeniyor" dedi.

Bakan Eker, yurda kaçak çay girişiyle ilgili kendine yöneltilen bir soruya ise "Türkiye'de çayın en büyük pazarı ve üreticisi Çaykur'dur. Çaykur iyi maliyet yaptığı sürece, kendini yenilediği sürece, ürün çeşitliliğine girdiği sürece, çayını iyi pazarladığı taktirde gördüğünüz gibi durumunu giderek daha iyi hale getiriyor. Demek ki burada iyi işletmecilikle, iyi idareyle iyi pazarlamayla sorunlar aşılıyor. Aynı şartlar özel sektör içinde geçerli. Kaçak giriş adı üstünde kaçaktır. Kaçak giriyorsa bunların denetimi ve mücadelesi elbette lüzumlu ve gereklidir. Çaykur iyi bir durumda ve iyiye doğru gidiyor. Çaykur'un etkinliğini bu şekilde sürdürmesini bekliyoruz" şeklinde cevapladı.

Türkiye'ye kaçak çay girişinin PKK kontrolünde olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine ise Bakan Eker, "Bu bir iddiadır. Bu konuda resmi bir bilgim söz konusu değildir. Kaçak nereden gelirse gelsin aynı muameleye tabidir. Dolayısıyla her halükarda ciddi bir şekilde denetlenmesi gerekiyor biz de bunun için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
Avrupa Birliği uyum yasalarının tamamının kabul edilmesi durumunda Türk pancarının akıbetiyle ilgili sorulan soruya ise Bakan Eker, "Bundan 4 sene sonraki veya beş sene sonraki şeker fiyatını şu anda tahmin etmemiz mümkün değildir. Çünkü o gün çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşacak. Bunun alternatif üretim kaynakları, şu günlerde biliyorsunuz; nişasta bazlı şekerlerin üretilmesi söz konusu, şeker kamışından şeker üretilmesi söz konusu. Belki ileriki yıllarda çok daha farklı unsurlar da devreye girecektir. Onun pazarıyla ilgili ne olacağız demek çok önemli değil. Elbette bir sistemimiz var.

Pancar üretmeye yönelik bu sistemimizi sürdürüyoruz. Kota dahilinde bu üretim yapılıyor. Bundan sonra piyasa el verdiği sürece bu sistem devam edecektir. Hatta şöyle yeni bir ürün söz konusudur. Şeker pancarından biyoetanol elde edilmektedir. Buda bir enerji kaynağı olarak kullanılması söz konusudur. Her gün devreye yeni bir ürün yeni bir faaliyet girmektedir. Bizde bütün bu faaliyetleri değerlendirip pancar üreticimizin en iyi şekilde istifade etmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Eker daha sonra Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'yı makamında ziyaret etti. Bakırcı Eker'e Rize Bezi Dokumaları hediye etti.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2006 Cumartesi 13:42:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?