4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Vali'den Erdoğan'ı eleştiren oyuna tepki

Trabzon Devlet Tiyatrosu'nun Rize'de sergilediği "Düğün ya da Davul" adlı oyunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilmesine Rize Valisi Kasım Esen tepki gösterdi. Salı akşamı Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Haşmet Zeybek'in yazdığı, Volkan Özgömeç' in yönettiği oyunu Esen de izledi.

Oyunun bir bölümünde oyuncular izleyenlere dönerek, "Başbakan kimden korkar?" sorusunu yöneltti. Daha sonra oyuncu kendi sorusunu "Başbakan ABD'den korkar" diye yanıtladı. Oyun içinde ayrıca Erdoğan'ın söylediği "Ananı da al git", "Burası yan gelip yatma yeri değildir" şeklindeki sözler de kullanıldı.

Bazı izleyiciler bu sözlere tepki göstererek salonu terk etti. Türkiye'nin özgür bir ülke olduğunu kaydeden Vali Esen ise şunları söyledi: "Sanat özgürce yapılabilmelidir. Ama devletten maaş alan bir tiyatro ekibinin, oyunlarında siyasi mesaj vermesi etik değil. Oynadıkları oyun programda olan bir oyundur. Eğer senaryoya uymamışlarsa, bir suç işleyip kuralı ihlal etmişlerse gerekli inceleme yapılır. "

Söz konusu diyalogların oyunun metninde bulunduğu ve Trabzon'daki temsillerde de aynen kullanıldığı öğrenildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 11:36:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
necat ulu IP: 88.231.102.xxx Tarih : 21.01.2008 12:52:34

Demokratik yönetimlerde her kurum ve her kişi eleştirilebilir,eleştirilemiyecek tek güç vardır. Nerde dilimize pelesenk ettiğiniz hoşgörü? Keser gibi hep bana hep bana... Devletten maaş alıyormuş tiyatrocular da eleştirmeleri pek hoş olmamışmış... Sanatçı muhalif olmak zorundadır,sanatı ile eleştirmek durumundadır,ancak ozaman çagdaş seviyeye ulaşılabilir.İster para ister başka şey,ne verilirse verilsin, sanat ve sanatçı ülkemizde susmamalı susturulmamalıdır.Zaten sanatçının bizlerden farkı da ondandır.Yoksa alırdı bir torba kömürünü otururdu yerine!