8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Valilik'ten sel önlemi

Her yıl sel ve heyelan nedeniyle büyük kayıplar yaşanan Rize’de valilik afetleri önlemek için harekete geçti.

Doğal afetler için erken uyarı sistemi kurulmasını öngören proje TÜBİTAK’a sunuldu. Afete maruz 140 bölge tesbit edilen Rize’de bundan böyle zemininde etüd çalışması yapılmamış yerlere de inşaat izni verilmeyecek.

Doğu Karadeniz’deki doğal afetler her yıl çok sayıda can alıyor, önemli ekonomik kayıplara neden oluyor. Bölgede en fazla afet ise Rize’de meydana geliyor. Son 10 yılda 57 kişinin yaşamını yitirdiği Rize’de 8 kişinin cesedine ise hala ulaşılamadı. Geçen yıl meydana gelen sel ve heyelanlarda ise 13 kişi yaşamını yitirdi, 40 milyon YTL maddi hasar meydana geldi.

Soruna köklü çözüm bulmak amacıyla harekete geçen Rize Valiliği, bilim adamlarına kapsamlı bir afet araştırması yaptırtarak, özel bir proje hazırlattı. Araştırma sonuçları ile hazırlanan projeyi NTV’ye açıklayan Rize Valisi Enver Salihoğlu, Rize’nin sel ve heyelan nedeniyle deprem gibi büyük bir risk taşıdığını, üstelik kamuoyunun bu riski yeterince bilmediğini söyledi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Rize’de yaptığı araştırmada doğal afete maruz 140 bölge belirlenidiğini, bunların 15-20’sinin her yıl aktif hale geldiğini duyuran Rize Valisi Salihoğlu, Rize’de yine 22 önemli akarsu bulunduğunu dile getirdi.

Doğal afetlerle ilgili olarak bir proje hazırlayıp TÜBİTAK’a sunduklarını söyleyen Rize Valisi Salihoğlu, projenin içeriğini şöyle açıkladı: “Afet bölgeleri belirlendi. Erken uyarı sistemi önerildi. Coğrafi bilgi sistemi tesbit edildi. Proje, TÜBİTAK tarafından gündeme alındı. Bu projede eğitim çalışması da var. Projede afetlerin nedenleri ve bilimsel açıklamaları yer alıyor. Yani yağış oranlarını, bölgenin jeolojik yapısını da içeriyor.”
Afetlerin bitki örtüsü, plansız yapılaşmanın yanı sıra, yol, bina çalışmaları ile taş ocaklarındaki patlamalardan kaynaklandığını aktaran salihoğlu, bunların temel sebepler olduğunu aktardı.

NTV
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 12:45:45
Güncelleme :17 Nisan 2006 Pazartesi 12:50:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?