23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

'Fazıl Say halktan özür dilemeli'

Samsun Yazarlar Derneği (SAY-DER) Başkanı Ahmet Seven, ünlü piyanist Fazıl Say'ın "İslamcılar güç kazandı, Türkiye'yi terk edebilirim" sözlerine tepki göstererek, halktan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say'ın kendi vehimlerine dayanan birtakım sebepler yüzünden ileride Türkiye'yi terk edeceğini dile getirdiğini belirten Ahmet Seven, bu düşüncesini Paris'te veya Almanya'da yayımlanan sol-liberal eğilimli 'Süddeutsche Zeitung' gazetesine vermiş olduğu röportajda da talihsiz ifadelerle dile getirdiğini söyledi. Sanatçının kendisinin de ifade ettiği gibi Türk topraklarının kültürüyle yoğrulduğunu, bugün dünya çapında bir üne sahip olmasında Anadolu kültürünün büyük payının olduğunu belirten Say, "Onu bulunduğu yere taşıyan kültürün kaynağını göz önünde tutarak söylemek gerekirse eğer bir başka ülkede doğmuş, büyümüş ve yaşamış olsaydı yine aynı üne sahip bir sanatçı olabilir miydi? Hangi maksatla söylemiş olursa olsun bu konuda kendisini haklı çıkartabilecek hiçbir sebep yoktur. Sanatını bu ülkede besleyip büyütenlerin böyle sözler söylemeye hakları yoktur" dedi.

Fazıl Say'ın aynı zamanda "AB 2008 Kültürlerarası Diyalog Yılı" kapsamında "Avrupa Kültür Büyükelçisi" sıfatı da verilmiş bir isim olduğuna dikkat çeken Seven, "Bu şansı yetiştiği ülke lehine kullanarak borcunu ödemek varken, neden bu ülkeye sırt dönülüyor bunu izah etmek zordur. Bu sözleri söylemeye hakları yoktur. Her nedense bizimkiler yabancı basın organı gördüler mi adeta böyle röportaj vermek zorunda hissediyorlar. Herhalde bu onlara daha çok prim yaptırıyor. Daha sonra da toparlamaya çalışıyorlar. Bizim ecdadımız dünden bugüne gelinceye kadar büyük mezalimler yaşamış, sürgünlere gönderilmiş; fakat yine de bir başka yerde yaşayıp ölmeyi istememiştir. İnsanlar dünyanın her yerinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Ancak Fazıl Say ve onun gibi düşünenler söylediklerini bir kere daha gözden geçirmeli ve bir karış vatan toprağı için binlerce şehit veren bu yüce milletten özür dilemelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 14:33:47
Güncelleme :18 Aralık 2007 Salı 14:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yaşar Yılmaz IP: 88.224.190.xxx Tarih : 18.12.2007 16:53:31

Fazıl Say'ın söylediklerine yüzde yüz destek veriyorum.çoğu kişinin düşünüp de söyleyemediği gerçeği haykırmıştır.Ben de fazıl Say gibi düşündüğümden özür istemiyorum,hiç kimseden özür dileyecek birşey ifade etmemiştir.