3
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

Eğitimcilerden Dünya Bankası'na kınama

Eğitim-Bir-Sen Sinop Şubesi Başkanı Mustafa Aslan, "Sendika olarak, Dünya Bankası (DB) Türkiye Direktörü'nün 'Öğretmen maaşları düşürülmelidir' teklifini 'çirkin bir öneri' olarak değerlendiriyor, kendisini şiddetle kınıyoruz. Hükümeti de memurların mağduriyetini görmeye davet ediyoruz" dedi.

Açıklamasında, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau'nun öğretmen maaşlarının indirilmesiyle ilgili teklifinin 'çirkin bir öneri' olarak nitelendiren Mustafa Aslan, öğretmen maaşları hakkında yapılan açıklamaların eğitim camiasında hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.

Aslan, "Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, cari açıktaki riske dikkat çekerek, yüksek faiz dışı fazlanın sürmesi gerektiğini söylemiş. Bu açıkların kapatılması içinde çalışanların kıdem tazminatlarının azaltılmasını, OECD ülkelerine göre yüksek olduğunu iddia ettiği öğretmen maaşlarının düşürülmesini teklif etmiş. Zachau, açıkça yalan söylemektedir. Çünkü OECD ülkelerindeki öğretmen maaşı Türkiye'deki öğretmen maaşlarının ortalama tam üç katıdır. OECD ülkelerinde ilköğretimde göreve yeni başlayan bir öğretmen, yılda 25 bin 727 dolar, 15 yıllık bir öğretmen ise yılda 35 bin 99 dolar kazanmaktadır. Danimarka'da göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 33 bin 693 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 37 bin 925 dolar, Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 37 bin 718 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 46 bin 935 dolar, Türkiye'de ise, göreve yeni başlayan bir öğretmen 9 bin 900 dolar, 15 yıllık bir öğretmen 12 bin 300 dolar kazanmaktadır. Dolayısıyla hesap ortada iken, Zachau'nun öğretmen maaşlarının Türkiye'de yüksek olduğunu söylemesi ve pervasızca düşürülmesini önermesi hesap bilmediğini göstermektedir. Kendisini tüm eğitim çalışanları adına kınıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 11:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?