7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Hollandalı başkandan AB konusunda itiraflar

Hollanda'nın Tiel kenti Belediye Başkanı Steven de Vreeze, "Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda elbette belli hassas noktalar var. Avrupa insanının tereddüt ettiği konulardan biri Türkiye'nin ekonomik yapısı, diğeri ise Türkiye'deki askerin rolü" dedi.

Sinop ile kardeş şehir ilişkisi kurma bağlamında başlatılan çalışmalar kapsamında Sinop'a gelen Hollanda'nın Tiel kenti Belediye Başkanı Steven de Vreeze, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini değerlendirdi. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası'nda Sinop Belediyesi ile ortak gerçekleştirilen basın toplantısı sırasında Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine Steven de Vreeze, AB ülkelerinin konuya ilişkin bazı tereddütleri ve hatta ön yargıları olduğunu söyledi.

Vreeze, "Bu konuya delegasyon adına değil, kişi olarak cevap verebilirim. Ancak şunu söyleyebilirim ki; ben buraya gelmeden önce de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasını isteyenlerden biriydim. Ancak şu da bir gerçek, bu konuda iki türlü bakış açısı var. Taraftar olan ve taraftar olmayan gibi. Elbette belli hassas konular var. Avrupa insanının tereddüt ettiği bazı konular var. Bunlardan biri Türkiye'nin ekonomik yapısı ve ekonomisinin seviyesi, ikincisi ise Türkiye'deki askerin rolü. Bunlar Avrupa ülkelerinin yöneticilerinin üzerinde durduğu konular. Ancak, Türkiye konusunda belli ön yargılar da mevcuttur. Bunu itiraf etmek istiyorum. Bu ön yargılar diyalogların kurulması ve geliştirilmesi ile birlikte süreç içerisinde kalkacaktır. Bundan ötürü bu tür ilişkilere ve ziyaretlere son derece önem veriyorum. Türkiye'nin AB'ye üye olup olmama konusundaki düşüncemde çok ciddi bir değişiklik yok. Ben Sinop'a gelmeden önce de Türkiye'nin AB'ye üye olmasına taraftar bir insandım. Ancak bu ziyaretim bu düşüncemi biraz daha pekiştirdi" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2005 Cumartesi 15:24:29
Güncelleme :24 Eylül 2005 Cumartesi 15:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?