7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Katı atık tesisi projesi

Sinop'ta il merkezi ve 2 ilçe merkezi olmak üzere toplam 3 şehrin çöplerinin toplanarak bertaraf edileceği "Meşedağ Katı Atık Projesi"nin hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. Sinop Belediyesi modern tesisin bu ay sonunda temelinin atılması için hummalı bir çalışma başlattı.

Sinop Belediyesi öncülüğünde merkeze bağlı Uzungürgen, Hacıoğlu ve Bektaşağa köyleri sınırlarında bulunan üçgende, 30 dönümlük dev depolama alanına sahip Türkiye'nin en modern katı atık alanlarından biri yapılacak.

Bölgenin isminin verildiği "Meşedağ" projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Sinop, Gerze ve Erfelek ilçelerinin ortak çöp alanı modern şekliyle kullanıma sunulacak. Konuyla ilgili bilgi veren Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, hedeflerinin dünyadaki son sistemin kullanıldığı katı atık projesinin hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Projenin yaklaşık 6 trilyon liraya mal olacağını kaydeden Yılmazer, "Katı atıkla ilgili her şeyimiz tamamlandı. Şu anda ihale aşamasında. Bugün yarın ihaleye çıkaracağız. Ancak benim üzüldüğüm bir konu var. Katı atık projesinin ne olduğunu, çevrede, yörede yaşayan insanlarımız bilmiyor. İkincisi ise sanki bu proje bugün gündeme gelmiş gibi yorumlanıyor. Yer seçimi 1990'lı yıllarda yapılmış. Tabi yapılacak tesisin artıları bilinmediği için geçmiş dönemlerdeki vahşi depolanmalar gibi bir işlemin uygulanacağı düşünülüyor ve tepki gösteriliyor. Bu tepkinin de art niyetli insanların halkımızı yanlış yönlendirmek istemelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Katı atık projesi hayata geçtiğinde Sinop için güzel ve büyük artıları olacak" dedi.

"AVRUPA BİRLİĞİ TESİSİN YAPIM AŞAMASINI TAKİP EDECEK"
Vahşi depolamanın ülkenin büyük bir sorunu olduğunu dile getiren Yılmazer, tesisin AB denetiminde standartlara uygun olarak yapılacağını belirterek, "Çöpün doğaya vahşi bir biçimde bırakılması insanımıza ve insanımızın geleceğine zarar veriyor. Atıkları dünyanın en son teknolojisiyle bertaraf etmek istiyoruz. Bizim şu anda uygulamaya koyduğumuz proje en son teknolojiyi içinde barındırıyor. Çöp önce ayrışıyor, bir kısmı sanayiye yönlendirilip işlerlik kazandırılıyor. Yanı tekrar hayata döndürülüyor. Geri kalan kısmı da düzenli bir biçimde bertaraf ediliyor. Bu ülkemizin ve ilimizin ihtiyacı olan bir proje. Bu ay sonunda tesisimizin temelini atmayı hedefliyoruz. Çöpü, çaya, ormana, denize dökmek bir suç ve cinayettir. Bundan sonra Avrupa normlarında hareket etmemiz gerekir. Ayrıca köylerimizin de çöplerinin toplanması gündeme gelecek. Şu anda şehirler, sonra arkasından köyler gelecek. Avrupa Birliği tarafından 1 trilyon lirası hibe olarak verilecek, diğer kalan kısmını kredi olarak kullanacağız. Tabi bu tesisin takibini Avrupa Birliği yapacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2005 Çarşamba 13:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?