7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Kestane kanseri endişesi

Sinop'ta kestane kanseri nedeniyle son 10 yılda çok sayıda kestane ağacının kuruyarak yok olduğu bildirildi.

Sinop ve çevresinde oldukça bol yetişen kestane ağaçları, halk arasında kestane kanseri olarak bilinen "Endothia Parasitica" hastalığı nedeniyle giderek azalıyor. 4 bin 369 hektarlık kestane ormanının kısa süre içerisinde yok olmasından endişe edilirken, hastalık nedeniyle 1995 ve 2005 yılları arasında kuruyan yaklaşık 7 bin metreküp kestane ağacı kesilerek odun haline getirildi.

Öte yandan, halk arasında ağaçlarda görülen hastalığa "kanser" adı verilmesi kestane meyvelerinin de insan vücudunda kansere yol açtığı yolundaki söylentileri gündeme getirirince üreticiler bir kez daha mağdur oldu. Bu yüzden her yıl tonlarca kestane, üreticinin elinde kalarak heba oluyor. Uzmanlar ise hastalığın sadece ağaçlara mahsus bir hastalık olduğunu, insanlara ise hiçbir zarar vermediğini bildirdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Sinop Orman Bölge Müdürü Turgut Yıldız, sözkonusu hastalığın önüne geçilmesi amacıyla melezleme ıslahı çalışmasının yapılması gerektiğini, aksi halde durumun daha da vahim boyutlara ulaşacağını söyledi. Yıldız, çeşitli üniversitelerle ortak bir çalışma içerisinde olduklarını ve çalışmalar kapsamında bölgeye uyumlu dayanıklı tür tespitinin araştırıldığını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 16:27:25
Güncelleme :19 Ekim 2005 Çarşamba 16:32:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?