7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Mersin balığı projesi

Hamsiye gelen NATO desteğinin ardından, Birleşmiş Milletler'den (BM) de nesli tükenmekte olan mersin balıklarına destek geldi.

Giderlerinin yarısı Birleşmiş Milletler tarafından karşılanacak proje kapsamında dikkatleri mersin balıklarının üzerine çekmek için tanıtım çalışmaları yapılacak.

Geçen yıl Sinop'ta kurulan Mersin Balıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği'nin hazırlayarak Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı'na (SGP) sunduğu 3 bin 550 dolar bütçeli "Unutulmaya Yüz Tutmuş Mersin Balıklarını Tanıtım Çalışması Projesi" kabul edildi. Proje bütçesinin yarısının BM tarafından diğer yarısının ise derneğin kendi gelirlerinden karşılanacağını belirten proje koordinatörü ve dernek başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Serap Ustaoğlu, proje çerçevesinde mersin balıklarının resimlerini taşıyan ve içinde bulundukları kritik durum hakkında bilgi veren 500 adet afiş ve 500 adet 2006 masa takvimi ile 100 adet mersin balığı resimli kupa hazırlanacağını söyledi.

Serap Ustaoğlu, "Özellikle afişler kamuya açık alanlara asılacak ve proje kapsamında mümkün olduğunca geniş halk kitlesine ulaşılmaya çalışılacak. Bu proje sonucunda mersin balıklarını tanımayan, hatta denizlerimizde az da olsa halen bulunduğu konusunda hiçbir fikri olmayan halkımıza ulaşılacak ve korumadığımız takdirde denizlerimizden tamamen yok olacak bu değerli balıklara dikkat çekilecek. Proje kapsamında özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı gibi balıkçılık ve doğa koruma konusunda karar verme yetkisi bulunan resmi kurumlara da ulaşılacak ve işbirliği teklif edilecek. Küresel Çevre Fonu'nun kendi sloganında olduğu gibi 'Yerel Hareket, Küresel Koruma' son derece önemli olup mersin balıklarının korunması konusunda Sinop'ta başlatılacak yerel hareketin sonuçlarının halkımızın ve özellikle balıkçımızın işbirliği ve hoşgörüsüyle küresel boyutta başarı getireceğine inanıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 17:21:35
Güncelleme :24 Kasım 2005 Perşembe 17:24:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?