8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sokaklarda mani söylediler

Sinop'ta her yıl geleneksel olarak Ramazan ayında düzenlenen "Helesa Şenlikleri" yine renkli görüntülere sahne olurken, şenlikte toplanan paraların Pakistanlı depremzedelere gönderileceği bildirildi.

Yüzyıllar önce Karadeniz'in azgın dalgalarından kaçarak Sinop Limanı'na sığınan ve yiyecekleri bitince küçük bir takayı süsleyip maniler söyleyerek Sinop sokaklarında yiyecek toplayan gemicilerden kalan gelenek, bu yılda düzenlenen şenlikle yaşatıldı. Sinop Belediyesi ile Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen şenliğe yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Yağmur altında gerçekleştirilen şenlikte, vatandaşlar ellerinde fenerler ve süslenmiş bir takayla sokaklarda gezerek Pakistanlı depremzedeler için para topladı. Çok sayıda Sinoplu, evlerinin balkonundan süslenmiş takanın içerisine para atarak katkıda bulundu.

Sinop Valisi Zeki Şanal, Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi ve Sinop eski Milletvekili Özer Gürbüz, Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Başkanı İsmail Hakkı Gülenç de mahalle aralarında maniler söyleyip, balkonlara çıkan vatandaşları selamladı. Şenlikte konuşan Vali Şanal, bu yılki Helesa Şenliği'nin Pakistanlı depremzedeler yararına yapılmasının şenliğe ayrı bir önem kazandırdığını söyledi. Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ise, Helesa'nın Sinop'a özgü bir gelenek olduğunu belirterek, "Her Ramazan ayında Sinoplular bu geleneği yaşıyor ve yaşatıyor. Bu coşkulu şenliği diğer kuşaklara aktarma hususunda köprü vazifesi görmekten oldukça mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. Şenlikte toplanan paraları, geçtiğimiz günlerde meydana gelen depremde zarar gören Pakistanlı kardeşlerimize göndereceğiz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 11:05:47
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 14:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?