8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yeni katı atkı projesi

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, "Meşedağ Katı Atık Projesi"nin söylentilerin aksine çevreye kesinlikle hiçbir zarar vermeyeceğini söyledi.

İl merkezi ve 2 ilçenin çöplerinin toplanarak bertaraf edileceği Meşedağ Katı Atık Projesi'ni tanıtan Başkan Yılmazer, projenin AB standartlarında ve yine AB kontrolünde hayata geçirileceğini belirterek, Avrupa'da uygulanan diğer projelerle aynı özellikleri taşıyacak olan katı atık alanının, vahşi depolama yöntemini de tarihe gömeceğini kaydetti.

Tanıtım toplantısında Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan slaydı gösteren Yılmazer, slayttaki Avrupa ülkelerinde yerleşim alanlarının hemen yanına kurulan modern katı atık tesislerinin fotoğraflarını işaret ederek, "Bizim yapacağımız tesisin bunlardan hiçbir farkı olmayacak. Hatta üstün vasıfları olacak" dedi.

Bu denli büyük bir yatırımın vahşi depolama yöntemiyle doğaya verilen zararın önüne geçilmesi, atıkların geri kazanımı ve her şeyden önce insan sağlığının korunabilmesi için yapıldığını kaydeden Yılmazer, "Çöpün doğaya vahşi bir biçimde bırakılması insanımıza ve insanımızın geleceğine zarar veriyor. Atıkları dünyanın en son teknolojisiyle bertaraf etmek istiyoruz. Bizim şu anda uygulamaya koyduğumuz proje en son teknolojiyi içinde barındırıyor. Çöp önce ayrışıyor, bir kısmı sanayiye yönlendirilip işlerlik kazandırılıyor. Yani tekrar hayata döndürülüyor. Geri kalan kısmı da düzenli bir biçimde bertaraf ediliyor. Meşedağ yöresinde 30 dönümlük arazi üzerine Türkiye'nin en modern katı atık alanlarından biri yapılacak. Sinop, Gerze ve Erfelek ilçelerinin ortak çöp alanı en modern şekliyle kullanıma sunulacak" diye konuştu.

Katı atık projesi halkında yapılan olumsuz yorumları eleştiren Yılmazer, "Ne yapılan yorumlar gibi bu projeyi hayata geçirmemiz mümkün, ne de Çevre ve Orman Bakanlığı'nın buna müsaade etmesi söz konusu. Tesisin Erfelek Ovası'na zarar vereceği yorumları başlı başına fizik kanununa aykırı bir söylem. Atıklar için açılacak alan dolduğunda ve üzeri kapatıldığında ağaçlandırılmak suretiyle şu anki görünümünden daha güzel bir çehreye kavuşacak. Şu anda orman vasfını kaybetmiş bu alan işlevini tamamladıktan sonra ağaçlandırılmış olarak karşımıza çıkacak. Yani kısaca şunu söyleyebilirim. Katı atık projemiz hayata geçtiğinde benzerlerinin bulunduğu Avrupa ülkelerindeki gibi yerleşim alanlarının hemen yanında olmayacak, ama en az onlar kadar güvenli ve modern olacak. Çünkü proje dere, nehir veya yerleşim alanlarının hemen yanına yapılabilecek kadar güvenli" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 13:27:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?