18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Arkeoloji Müzesi'nde çalışma

Sinop'un tarihi amfora fırınları binlerce yıl sonra Sinop Arkeoloji Müzesi'nde tekrar hayat buluyor.

Onarımı biten ve önümüzdeki günlerde turizme açılacak olan Sinop Arkeoloji Müzesi'nin bir bölümüne, eski çağlarda ticaret merkezi olan Sinop'ta toprağın pişirilmesiyle elde edilen amforaların imal edildiği gerçek boyutunda bir amfora fırını yapılıyor. Bilkent Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen bir proje kapsamında yapımına başlanan fırının Türkiye'de başka bir örneğinin olmadığı ve ilk olması özelliğine sahip olacağı belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlisi Canan Çaştaban, amfora fırının yapılmasıyla binlerce yıl önceki dönemlerde Sinop ve çevresinde bulunan amfora fırınlarının bire bir kopyasının müzede sergileneceğini söyledi. Canan Çaştaban, "Bilkent Üniversitesi ile Kültür ve Turizm bakanlığı ortaklaşa olarak uyguladığı amfora fırını projesi şu anda hayata geçiriliyor. Müzelerimiz içerisinde ilk defa böyle bir fırın hayata döndürülüyor. Müzemizin önümüzdeki günlerde. Bu hafta içerisinde çalışmalarımız bitecek" dedi.

Müzede konuşlandırılan amfora fırınının yanında, gerçek amforaların yüklendiği eski çağlara ait bir de gemi sergilenecek. Sinop kent merkezi ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan çok sayıda amfora atölyesi tarihe ışık tutmuştu. Amfora atölyelerinin bulunmasıyla, dünyanın dört bir yanından çıkartılan havuç tipli amforaların menşeinin Sinop olduğu belirlenmişti.

Yaptırılan bazı kazılar sonucunda amfora fırınlarında bulunan kalıntıların 10. Yüzyıla ait olduğunu belirten müze yetkilileri, dünyanın dört bir yanında Sinop kaynaklı bir çok amfora bulunduğunu, şu anda da müzede yaklaşık 650 tane amforanın sergileneceğini söyledi.
Çalışmalar bizzat yöneten Bilkent Üniversitesi'nde Güzel Sanatlar Mimarlık Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi İranlı Profesör Ahmet Özsalar, Amfora fırınının Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, dünyada da sadece benzerlerinin bir kaç tane olduğunu söyledi.

Özsalar, "Çalışmaların bizzat başında bulunuyorum. Çok güzel bir eser meydana geliyor. Binlerce yıl önceki amfora fırınlarının bire bir kopyasını yapıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Mart 2006 Cumartesi 14:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?