18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Roma kanalları şaşırtıyor

Sinop'un birçok yerinde yol yapımları ve arkeolojik kazılar sırasında gün yüzüne çıkan Roma dönemine ait su kanalları görenlerin ilgisini çekiyor.

Gelincik Mahallesi ile Korucuk Köyü arasında bulunan ve diğer kanallarla irtibatlı olduğu tahmin edilen kesme taşlarla örülü Roma dönemine ait su kanalı, eski uygarlıklar ve teknikleri hakkında ipuçları veriyor. Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde kanalların MÖ yapıldığı tespit edildi. Kanalların bol su kaynaklarıyla bilinen Erfelek İlçesi'nde bulunan Karasu Çayı'ndan başlayıp Sinop şehir merkezine uzandığı tahmin edilirken, mükemmel bir mimariyle yapılan kanallardan akan suyun yaklaşık 20 kilometrelik bir yolu kat ederek Sinop'a ulaştırıldığı belirlendi. Zamanın uzman mimar ve mühendisleri tarafından müthiş bir teraziyle yapılan su kanallarının yörede yaşayan insanların yüzyıllarca su ihtiyacını karşıladığı tahmin ediliyor. Şu an sadece bir kısmının gün yüzüne çıkartıldığı kanallar Sinop Müze Müdürlüğü tarafından korunuyor.

Sinop Müze Müdürlüğü yetkilileri, kanalların MÖ 30'lu yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini belirterek, Roma döneminde şehir imarına oldukça önem verildiğini, bu dönemde gerek su yolları, gerek diğer imar çalışmalarının yoğunluk kazandığını söyledi. Yetkililer, "Bu dönemde tapınaklar, saraylar, su kemerleri, su kanalları ve insanların istifadesine sunulmak üzere birçok tesis imar edilmiş. Bu su kanalları da o dönemin çalışmalarını bizlere yansıtıyor.

Kanalların Erfelek'te bulunan Karasu Çayı'ndan Sinop'a, yaklaşık 20 kilometrelik bir güzergah üzerinden getirildiğini tahmin ediyoruz. Sinop şehir merkezinde Bizans ve Selçuklu'dan itibaren sürekli imar değişikliği yapıldığından, bu kanallar zamanla tahrip edilmiş, maalesef eski su kanallarının Sinop kısmı yok olmuştur. Ayrıca eski dönemlerde, şimdi eski cezaevi dediğimiz bölgede, su kemerleri ve su kanallarının dağıtım merkezi varmış. Fakat şimdi o döneme ait hiçbir şey yok. Hepsi zamanla yok olup gitmiş" dedi.

.
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2006 Salı 17:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?