3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Sinop: İtalyan oyununu duyarlı vatandaşımız bozdu

İtalya’nın Pisa şehrinde bulunan ve eski çağlarda Sinop’tan giden toprakla yapılan çeşitli eserlerin sergilendiği "Sinopia Müzesi"ni gezen Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen, müzenin katalogunda ilginç bir olayla karşılaştı. Katalogda Sinop’un, Suriye’nin bir şehri olarak gösterildiğini gören Özen, girişimleri sonunda katalogu değiştirtmeyi başardı.

Söz konusu katalogun düzeltilmesi ile ilgili Dışişleri Bakanlığı nezdinde çaba sarfeden Hale Özen’e Sinop Valiliği de yardımcı oldu. Müze Müdürlüğü ile irtibata geçen Roma Büyükelçiliği, adı geçen müzeden cevap istedi. Müze yetkilileri, konunun bir editör hatası olduğunu gerekli düzenlemenin yeniden yapılarak, katalogun tekrar basılacağını yazılı olarak büyükelçiliğe gönderdi. Daha sonra konu Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Kültürel İşler Genel Müdür Yardımcılığı tarafından Sinop İl Kültür Müdürlüğü’ne yazılı bir metinle bildirildi.

"BAŞIMDAN AŞAĞI KAYNAR SULAR DÖKÜLDÜ"

Katalogu gördüğünde çok şaşırdığını ve üzüldüğünü belirten Hale Özen, olayın kasıtlı olabileceğini öne sürdü. Özen, "İlk önce müzeyi gördüğümde şaşırdım. Sinop’un İtalya’da büyük bir müzesinin olması, beni hayrete düşürdü. Ama kataloga baktığımda başımdan aşağı adeta kaynar sular döküldü. Avrupalı, Türk insanını hazmedemiyor. Özellikle İtalya’nın anlaşılmaz bir tavrı var. Örneğin zehirli varillerin İtalyalılar tarafından Karadeniz’e atılması bunlardan bir tanesi. Bu tip konularda her vatandaşımızın duyarlı olması gerekiyor. Suriye nerede, Sinop nerede? Bunu çocuk bile bilir. Sinop’u Suriye’nin bir şehri olarak göstermenin altında ancak bir kasıt yatabilir" dedi.

SİNOP-(İHA)
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2004 Perşembe 14:50:54
Güncelleme :5 Temmuz 2006 Çarşamba 22:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?