7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

600 yıllık sanat yeniden canlanıyor

Tokat'ta, geçmişi yaklaşık 600 yıl öncesine dayanan yazmacılığın önemli unsuru ağaç kalıp oymacılığı Taşhan'da yeniden hayat buluyor.


Orta Anadolu'nun uygarlık yönüyle zengin olan Tokat'ta, günümüzde çeşitli nedenlerle şekil değiştirerek yaşama savaşı veren bir el sanatı türü olan yazmacılık yaşatılmaya çalışılıyor. Kentin tarihi mekanlarından Taşhan'da desenler, ağaç kalıplara kalıp ustasınca bir nakış gibi işlenerek aktarılıyor. Türkülere ve manilere konu olan yazmacılıkta el baskısı ile yapılan yazma yerini yavaş yavaş serigrafi baskıya bıraksa da bu geleneği yaşatmak isteyen Yurdanur Uçar ve Birdane Uçak kardeşler, el baskısını yazma kültürünün tanıtımında önemli rol oynuyor. Kalıp oymacılığın sabır ve el becerisi istediğini ifade eden Uçak, herkesin yazmacı olabileceğini ama kalıp ustası olamayacağını söyledi. Yazmacılıkta el baskısında kullanılması için ağaç kalıp oymacılığının önemine değinen Uçak, "Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yapan bir kaç usta kaldı. Ben 3 yıldır ağaç oymacılığı ve yazmacılıkla uğraşıyorum. Bu sanata beni iten kültürümüzün kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatını geçmişe aktarmak ve canlandırmak. Şuan fabrikasyon üretimi ağırlıkta ama geçmişimize sahip çıkmalıyız. Yıllarca bu sanattan Tokatlı ekmek yemiş. Ama şuan yapılmaması bizim için üzücü. Bizlerin bunu Türkiye'ye değil dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Çünkü gören turistler yazmacılıkta kullanan kalıpları gördüklerinde yazmalara daha fazla önem veriyor. Yıllardan beri yapıldığına göre bizlerin de yapması gerekiyor. Ben bu mesleği severek ablamla beraber yapıyorum. Herkesin yapması için uğraş veriyoruz" dedi.


Uçak, kalıpta kullanılacak ağaç bulmakta zorlandıklarını ve Tokatlı'nın el dokuması kumaşlara baskı yapmak istediklerini ifade ederek, "Ama el dokuması kumaş çok az. El dokumalarına el baskısı yapınca yurt içi ve yurt dışında gelen turistler hiç soru sormadan alıyor. Ihlamur ağacından kalıp yapıyoruz. Bu ağaçları bulmak zor. 3 sene kuruması için beklemek gerekiyor. Kurumadan yapılan kalıplar çatlıyor. O yüzden kuru ağaç bulmakta sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 17:26:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sepil IP: 88.252.8.xxx Tarih : 23.11.2008 17:23:34

başarılarının devamını dilerim bu azmini asla bırakma bende senin gibi bu işin ustasıyım yurdanur iyi tanır beni