30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Sıcak hava arıları öldürüyor

Tokat'ta mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları arı ölümlerine neden oldu.

Türkiye'de birçok ilde kış mevsiminde yağış olmaması ve havaların sıcak geçmesi çiftçileri ve arıcıları olumsuz yönde etkiliyor. Tokat Arı Yetiştiriciler Birliği Danışmanları Hasan Alpay ile Bayram Yıldız, hava şartlarının arılar üzerindeki etkilerini yerinde inceledi. Hasan Alpay, kış ayında havaların sıcak geçmesinin arıları olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Sıcak havada arını kış salkımını bozarak kovdan yiyecek yiyerek dışarı çıktığını ifade eden Alpay, "Arının kovandaki yiyeceği bitmiş ise sıcak havadan dolayı arılar ölebiliyor. Bazen de yaşlı nesilden dolayı arılar ölebiliyor. Bir kaç ölüm nedeni de arıcıların 2013 hasat dönemi sonrasında yeterli varroa mücadelesi yapamaması" dedi.

Kış mevsiminde hava sıcaklıklarını artmasının arıları strese soktuğunu ifade eden Alpay, "Kış döneminde sıcak havanın arılar üzerinde olumsuz etkisi çok fazla denilebilir. Arı ölümleriyle ilgili tespit çalışmaları devam ediyor. Şuanda profesyonel olarak arıcılık yapamayanların, yani amatörce arıcılık yapanların zayiatı biraz daha fazla gözüküyor" diye konuştu.

Tokat Arı Yetiştiriciler Birliği Danışmanı Bayram Yıldız ise ocak ve şubat aylarında artan sıcak havaların arıları kovandan dışarıya çıkarttığını söyledi. Kovandan çıkan arılarında akşam saatlerinde havanın aniden soğuması nedeni ile kovana dönemediğini ifade eden Yıldız, "Bal toplamak için kovan dışına çıkan arıların bazıları geriye dönemedikleri için ölüyor. Kovanda kalan arıların bazıları da yiyecek bulamadığı için ölüyor" ifadelerini kullandı

Arıcılık yapan Cemal Birecan ise kış ayında yaşanan hava sıcaklıklarının arıların bir numara düşmanı olduğunu belirterek, 33 petek arısından 10'nun da arı ölümü nedeni ile zararı olduğunu söyledi. 

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2014 Perşembe 18:10:31
Güncelleme :13 Şubat 2014 Perşembe 18:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?