3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

'Ağaca odun gözüyle bakmayın'

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, canlı ağaca odun olacak gözüyle bakılmamasını istedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nce yapılan ve kendi isimi verilen parkın açılışı için Tokat'a gelen TEMA Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda ''Çevre ve Biyolojik Çeşitlilik'' konulu sunum yaptı.

Gökyiğit, canlı ağaca odun olacak gözüyle bakılmamasını isteyerek, "Canlı ağaca odun diye bakanların vay haline. Ağaçların yağmur duası hep kabul ediliyor. Ağacın odun dışı verimi odun değerinin 2 bin katıdır. Hava iklim değişikliği son 50 yılda son 140 yılın en sıcak 25 yılı yaşanmıştır. 2065 yılında doğal afetlerin zararını hiçbir sigorta karşılamayacaktır. Biyolojik çeşitliliğe bakıldığında canlı türlerinden her gün 100'den fazlası kayıp olmaktadır. Bu dünyayı en çok rahatsız eden en son bu dünyaya gelen biz insanlarız" dedi.

Gökyiğit, dünyada doğal varlıkların tüketiminde iflasa gidildiğine işaret ederek, toprağın büyük bir sıkıntı içinde olduğunu kaydetti. Gökyiğit, tarım alanlarının üçte birini kaybedildiğini belirterek, "Su sancısı başlamış dünyamızda, bazı nehirler denize ulaşamaz olmuş. İşte ülkemizde Gediz ve Menderes nehirleri bazı mevsimlerde denize dahi ulaşamadan kuruyor. 1.2 milyar insan içme suyundan mahrumdur. Yeşil örtü, ormanlara gelindiğinde her yıl Yunanistan büyüklüğünde bir alan dünyamızı terk ediyor" diye
konuştu.

Toplantıya Vali Dr. Recai Akyel, 48. Piyade Alay Komutanı Piyade Kıdemli Albay Nigail Guzey, İl Emniyet Müdürü Vekili Refik Felek, TEMA Vakfı İl Sorumlusu Mustafa Yarılan, Gönüllü TEMA Vakfı üyeleri ve ilköğretim okulu öğrencileri katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 17:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erkan ilkay IP: 88.254.187.xxx Tarih : 17.11.2007 16:04:12

iyi ki tema var onlarda olmasa Türkiye şimdi çöl olmuştu.