7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Aileler gelecek kaygısı yaşıyor

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Semra Öztürk, çocukları zihinsel veya bedensel engelli olan ailelerin çocuklarının gelecek kaygısını yaşadığını söyledi.

Zihinsel veya Bedensel Engelli çocuğu olan ailelerin en büyük kaygısının çocuklarının gelecek kaygısı olduğunu ifade eden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Semra Öztürk, bu kaygının içersine iş istihdamını da girdiğini ifade etti. Öztürk, "Velilerimizin kaygısı bizim çocuklarımız ne olacak. Okula gidebilecekler mi? Normal yaşıtlarıyla aynı okulu paylaşabilecekler mi? benim çocuğum evlenebilecek mi? Benim çocuğum askere gidebilecek mi? Hep bunun kaygısı içersindeler. En büyük kaygıları, korkuları ise bana bir şey olursa benim çocuğum ne olacak. Çünkü, hepimiz biliyoruz ki, engelli çocukların bakımını aileleri üstleniyor. Yani bırakın komşuyu, akrabalarına dahi çocuklarını teslim edip bir yere gidemiyorlar. Bu nedenle en büyük kaygıları ’bana bir şey olursa çocuğuma kim bakacak’ oluyor. Bunları aşmak yine devlet ve bize düşüyor. Bu yolda eğitim ve bu çocuklarımıza iş imkanı sağlamakla mümkün. Mesela eli ayağı tutan, bir şeyler yapabilecek durumda olan engelli insanlarımız var. Onları iş olanağı sunmak gerekiyor. Bunlar hep söyleniyor ama söylendiği yerde kalıyor" dedi.

Öztürk, engelli çocukların toplum tarafından bastırıldığını ifade ederek, "Artık bu çocuklarımız kendi imkanlarıyla bir şeyler yapmaktan korkar hale gelmiş. Biz bu çocuklarımızın öz güvenlerini sağlamak bir iş yapmanın mutluluğunu tatmaları için okulumuzda el iş yapmalarına imkan verdik. Yaptıkları ürünleri satarak aralarında paylaştırdık. Bundan çok mutlu oldular. Bunlar çok basit şeyler ama bu tür çocuklarımıza imkan verilmiyor. Bu anlamda Tokat’ta bu tür çocuklarımıza çalışacakları bir cafe açmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Ailelerin kaygısına son verecek girişimlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Benim asıl vurgulamak istediğim ailelerin bu gelecek kaygısını yok etmemiz gerekiyor. Çünkü hakikaten çok büyük sıkıntı içersindeler. 2005 yılı engellilerin yılı deniliyor, yasalar çıkıyor. Ama uygulanmıyor, istihdam konunda artık bir şeyler yapılmalı."

tokat
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 14:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Medine Savaş IP: 78.175.85.xxx Tarih : 11.05.2008 23:10:06

ebeveynlerin ve engelli bireylerin,gelcek kaygısı mutlaka olacaktır;önemli olan bu kaygıyı en kısa sürede en aza nasıl indirebiliriz? bu soruyu kendilerine sorarak yola çıkmaları ve bu yolda en güzel nasıl yürümeleri gerektiğini bilerek adımlarından emin birşekilde yürümeleridir hocam saygılar medine.