3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

AKP'li Aslan: Sigarada gizli güçlerin parmağı var

AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Tokat TEKEL Sigara Fabrikası’na kurulan sert paket sigara üniteleri ve bu ünitelerin kamuoyunda çıkan eski yeni tartışmaları sonucu üretime geçmemesi ile ilgili olarak, "Burada çok derin şeyler var. Sigara sektörü çok önemli bir sektör, Tokat TEKEL Sigara Fabrikası’nda çıkacak sert paket üretimi ile pazar paylarını kaybedeceklerin bu işe müdahil olduğunu düşünüyorum. Sigara pazarı gerçekten çok büyük bir pazar" dedi.

Tokat Öğretmenevi’nde yapılan basın toplantısında ilk olarak Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 12 günlük Hollanda ve Amerika gezi programını değerlendiren Başkan Çiçek, "40 belediye başkanı ile birlikte Hollanda’da altyapı çalışmalarını, atık su arıtma tesislerini ve çöp değerlendirme tesislerini gezdik. Daha sonra Yerel Yönetimler Derneği’nin organizesinde 16 belediye başkanı ile ABD’ye geçtik. Amerika’da adeta Türk heyeti gündeme oturdu. Çünkü katılımcılar arasında Japonya ve Fransa’dan sonra en kalabalık Türk heyeti idi. Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle orada bulunmasının çok farklı bir anlamı vardı" diye konuştu.

AK Parti Tokat Milletvekili Şükrü Ayalan’ın Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevine başlamasının Tokat açısından büyük bir kazanç olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, "Tek başında iktidar olan bir iktidar partisinin içersinde bakanlıktan daha çok önemli bir görev ifa ettiğini düşündüğüm bir görev sebebi ile bunun kazanımlarının önümüzdeki, günler içersinde Tokat’a yansıyacağına inanıyorum" dedi.

Aslan, daha sonra Tokat’ta yapılan çalışmalara ve yatırımlara değinerek bilgi verdi. Özelleştirme aşamasında bulunan TEKEL Tokat Sigara Fabrikası konusunda yöneltilen sorulara cevap veren Aslan, "Bugün geldiğimiz noktada en son geçen ay içersinde ihale günü teklif alma günü tespit edilmişti. Ama o günde yeterli teklif olmadı. Şuanda yeni bir gün için önü belirsiz bir zamana yayıldı. Ben aynı şeyin altını çiziyorum. Özelleştirmeye mutlak taraf olduğumuzu söylüyorum. Özelleştirmenin o ticari kuruluş açısında çok daha fayda getireceğine inanıyorum. Ama TEKEL’in çok farklı konumu var, adı üstünde TEKEL. Bu anlamda TEKEL’in özelleştirilmesi konusunda hassas duruluyor. Bu anlamda her halükarda özelleştirme sonrası Tokat Sigara Fabrikası’nı kim alırsa alsın hayatiyetini devam ettireceği konusunda Başbakanımızın sözü var" diye konuştu.

TEKEL Tokat Sigara Fabrikası’na kurulan sert paket sigara üniteleri ve bu ünitelerin kamu oyunda çıkan eski yeni tartışmaları sonucu üretime geçmemesi, yargı süreci ile ilgili olarak Aslan, "Bu aşamada yargı sürecinin devem etmesi ama makinelerinde çalışmasının gerektiriyor. Türkiye’de bir mahkemenin sonuçlanması 3-5 yıl alıyor. Ama bu mahkemenin TEKEL’in makineler konusunda haklı olduğu ispatlanırsa 3-5 yıl makinelerin çalışmamasından elde edilecek zarar, makinelere ödenecek paranın belki 3-5 katı. Bu makineler 13 milyon dolar ödenecek 4-5 yıllık lizink sistemi ile alınmış. Davanın kaybedilmesi ve kazanılması halinde arada geçen sürede kaybedilen miktar, oraya ödenecek 13 milyon doların çok daha üstünde. Fakat bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) olayı çok farklı bir siyaset noktasına çekmesi Türkiye’de yanlış. Eskiden alışa gelmiş siyaset anlayışı maalesef bu konuda öne çıktı. Şuanda en son görüştüğümüzde makineler sökülüyor demişlerdi. Son durumunu şuanda bilemiyorum. Gönül isterdi ki, o makineler çalışsın ama maalesef bunu başaramadık diyelim. Burada çok derin şeyler var. Sigara sektörü çok önemli bir sektör, Tokat Sigara Fabrikası’nda çıkacak sert paket üretimi ile pazar paylarını kaybedeceklerin bu işe müdahil olduğunu düşünüyorum. Sigara pazarı gerçekten çok büyük bir pazar" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 15:17:03
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 14:11:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?