3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Almus Barajı kuraklıktan etkilenmedi

Almus Barajı Hidroelektrik Santrali'nin, elektrik üretiminin aylara göre ayarlanması sonucu kuraklıktan etkilenmediği bildirildi.

Türkiye genelinde yaşanan küresel ısınmaya paralel olarak kuraklık belirtileri baş gösterirken birçok ilde ırmak ve göletler kurudu.

Metropol kentlerde su sorunu yaşanırken, Tokat'ın Almus ilçesinde bulunan Almus Barajı ise kuraklıktan etkilenmedi. Tam dolu olduğunda 1 milyar 6 bin metreküp su tutulan barajda bugün 767 milyon metreküp su bulunuyor. Geçen seneye göre 170 santimetre su debisinde düşüş olduğu bildirilen Almus Barajı en verimli yıllarından birisini yaşıyor. Yetkililer tarafından yaşanacak kuraklık dikkate alınarak Kazovası'na hayat veren Almus Barajı'nda elektrik üretimi aylara ve su ihtiyacına göre ayarlandı. Kış aylarında barajda su seviyesi korunarak elektrik üretimi düşük tutulurken, yaz aylarında ise su ihtiyacına paralel olarak su salınarak elektrik üretimine de hız verildiği kaydedildi. Böylelikle elektrik üretimi ile birlikte Kazovası'nın da rahatça sulanmasının sağlandığı bildirildi.

Balıkçı teknesiyle barajda küçük bir gezinti yapan Almus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Arıkan, küresel ısınmandan barajın etkilenmediğini belirterek, "Barajdaki su, önceki yıllarda olduğu seviyede. Sulama konusunda Kazovası rahat olsun her şu an herhangi bir sıkıntı yok. Tarımsal dönemde suyun en fazla bırakıldığı dönemde olmamıza rağmen geçtiğimiz yıllardan 170 santimetrelik bir farklı düşüş noktasına gelmiştir. Kış mevsiminde istenilen düzeyde yağış olmamasına rağmen ilkbahar aylarında yağışla birlikte yeterli miktarda su tutularak rezerv korunmuştur" dedi.

Kavuran sıcaklarından kurtulmak için Almus'a vatandaşları serinlemeye davet eden Başkan Arıkan, barajda ise bol miktarda balık bulunduğunu kaydetti.

20 yıllık balıkçı Osman Karagöz ise diğer yıllara göre su seviyesinin aynı olduğunu ifade ederek, "Bu sene su seviyesi önceki yıllara göre daha iyi. Geçen sene bu aylarda su kodu biraz daha düşüktü. Kazovası'nın su ihtiyacını karşılamasına rağmen şu anki durum iyi" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2007 Perşembe 10:32:07
Güncelleme :9 Ağustos 2007 Perşembe 10:35:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf şahin IP: 88.245.44.xxx Tarih : 14.08.2007 12:49:45
Allah ın izniyle bu türkiye susuz kalmayacak inşallahda susuz kalmayız