7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Arıcılık geliştiriliyor

TOKAT'TA ARICILIK GELİŞTİRİLİYOR

Tokat'ta 350 arıcıya ikişer adet olmak üzere toplam 700 adet Kafkas ırkı ana arı dağıtıldı.

Tokat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce, "Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında İl Özel İdaresi kaynaklı olarak Kafkas ırkı ana arı dağıtımı yapıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Yavaş, Tokat'ta bitki florasının 100 bine yakın arı kolonisini kaldıracak durumda olmasına rağmen ildeki arı kolonisi varlığının 35 bine yakın olduğunu söyledi. Aradaki arı kolonisi farkını Ordu, Giresunlu gezici aracıların kullanarak değerlendirmekte olduğunu ifade eden Yavaş, "Biz çiftçilerimizin bu potansiyeli görüp daha fazla üretime geçmelerini istiyoruz. 2 yılda bir ana arının yenilenmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü ana ara ne kadar genç ve sağlıklı olursa yumurta ve kolonideki arı sayısı ile birlikte bal üretimi artıyor. Arıcılarımız düzenli olarak ana arılarını değiştirirlerse kovan başına 5 kilo bal üretimi artabiliyor. 35 bin kolonimiz olduğunu düşünürsek yıllık 175-200 ton bal üretiminin artması demek. Ekonomik olarak ise 3,5-4 milyon TL katkı sağlayacaktır" dedi.

Tokat Valisi Şerif Yılmaz ise konuşmasında tarıma dayalı bitkisel ve hayvansal üretim yapan insanlara destek olma yönünde hem merkezi hükümet hem de yerel imkanları seferber ettiklerini söyledi. Dağıtılan 700 ana arının yanı sıra Vali Yılmaz, arıcılıkla ilgili olarak bu projenin dışında bal işleme makinelerini aldıklarını belirterek, "Bal için önemli olan bitkilere desteğimiz devam ediyor. 200 metreden 2 bin 800 metreye varan değişik yükseltilerdeki uzun dönem flora zenginlendiğinden istifade edebileceğimiz bölgeye sahibiz. Ama maalesef bal üretiminden yeterli miktarda istifade edemiyoruz. Bu desteklerle inşallah ıslah edilmiş bir koloniyle daha fazla para kazanmanız için destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Vali Yılmaz, arıcılığın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini, okul tahsilinin büyük bir kısmını arıcılık ve balla temin ettiğini sözlerine ekledi. Ziraat Mühendisi Metin Uyar'ın teknik bilgi vermesinin ardından 350 arıcıya ana arıları dağıtıldı.

TOKAT'TA ARICILIK GELİŞTİRİLİYOR
TOKAT'TA ARICILIK GELİŞTİRİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2011 Salı 13:39:03
Güncelleme :26 Temmuz 2011 Salı 13:42:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?