6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Avukatlara AİHM semineri

Türk Avukatların 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi' konusunda aşamalı eğitimleri kapsamında Avrupa konseyi ile Türkiye Barolar Birliği'nin birlikte yürüttüğü projenin Tokat çalışması başladı.

Grand Ballıca Otel'de, İstanbul Barosu'ndan Avukat Türkan Yılmaz ile Samsun Barosu'ndan Avukat Menderes Dereli tarafından verilen seminere, Tokat Barosu'na kayıtlı yaklaşık 80 avukat katıldı.

2 gün sürecek seminerde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AIHS) temel ilkeleri ve maddeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM) mekanizması, başvuru yöntem ve süreçleri ile AIHM içtihatlarının iç hukukta etkileri yönünde bilgi verildi.

Türk adli sisteminin insan hakları ve temel özgürlükler çerçevesinde daha
iyi işlemesini teşvik etme ana hedefi çerçevesinde projenin genel amacının avukatların insan hakları kavramları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargı içtihatları hakkındaki bilgilerini arttırarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mahkemelerde etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak olduğunu kaydedildi. Avukat Türkan Yılmaz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'temiz ve tazminat mahkemesi' olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.

Projenin Tokat Barosu Sorumlusu Avukat Nedim Başaran ise verilen seminerlerle 10 bin 500 avukata ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. Başaran, amaçlarının 'temel insan hakları ve AİHS' konusunda Türk avukatları bilgilendirmek olduğunu belirterek, "Bu bilgiler sayesinde avukatlarımız Türk Adli Yargı Sistemi içersinde bunu daha etkin kullanacak. Dolayısıyla 'insan hakları' konusunda Türk adli yargıda standardı yükseltmek, hak ihlalleri varsa bunların daha etkin olarak mahkemelerinde savunmasına yönelik çalışma yürütülüyor. AİHM'ye gidebilmek için iç hukuk yolların tamamıyla tüketilmiş olması lazım. Buradan sonuç alınamaz veya alınan sonuç tatmin etmiyorsa AİHM gitmek gerekiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 18:26:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?