6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Bağ yaprağı alımı uyarısı

Manisa'nın Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy, sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yaprakları alımda, gıda tüzük nizamnamesine aykırı alım yapanlar hakkında kanuni işlem yapılacağını açıkladı.


İlçede 72 bin dekar alanı kapsayan sultaniye üzüm bağlarında bu aydan itibaren salamura için taze asma yaprağı toplama ver alımları başladı.

Eylül ayına kadar sürecek çalışmayla ilgili Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy bazı uyarılarda bulundu.

Toy, 2008 yılında yürürlüğe giren 5179 Sayılı Gıda Kanunu'nun, kişilerin gıda sicili ve üretim izni almalarını ön gördüğünü hatırlatarak, "Bu izinleri almış olan işletmelere ticari amaçlı salamura yaprak üretimi için izin verilmektedir. Buradaki amaç hem üreticimizi hem de tüketicimizi korumaktır. Özellikle salamura yaprak tüketen halkımıza güvenilir gıda sunmaktır. Taze yaprak alımı sezonu boyunca Tarım Müdürlüğü olarak, yaprak alımı yapan firmaları yakın takibe alacağız. Gerekli izin ve sicil belgelerini almayan, TSE standartlarına uygun faaliyette bulunmayan işletmelerin peşinde olacağız. Kanunen istenen nitelikleri bulundurmayan, kaçak üretim yapan kişi veya firmalar hakkında gerekli yasal işlemi yapacağız" dedi.


Bu yıl ilçede ortalama 3 bin 500 ile 4 bin ton civarında taze bağ yaprağının toplanmasının beklendiğini ifade eden Mehmet Toy, toplanan taze bağ yapraklarının yurt içinde tüketildiği gibi, ihracatçı firmalar kanalıyla Arap ülkelerine ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine ihraç edildiğini, taze bağ yapraklarının yüzlerce ailenin bütçesine katkı sağladığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 14:36:17
Güncelleme :2 Mayıs 2008 Cuma 14:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?