6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Bakanlık kene kovucu sprey dağıtacak

Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak dağıtılması planlanan kene kovucu spreyler giysilere uygulanırken, spreyin 2 hafta süreyle etkili olduğu kaydedildi.

Türkiye'de yaz aylarından kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle ölümle sonuçlanan vakaların önüne geçmek amacıyla yapılan ilaçlı mücadele farklı stratejiler belirleniyor.

Mesire yerleri, hayvanlar, ahırlar gibi ilaçlanmasından sonra kişisel güvenliğin en üst düzeye çıkarılması amacıyla giysiler üzerine uygulanan anti kene kovucu spreyler hayat kurtaracak.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, ilk etapta kenelerden insanlara geçen virüslerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde çalışan sağlık personeline bu spreylerden dağıtıldığını kaydetti.

Tapar, önümüzdeki günlerde ise belirlenecek bölgeler ve köylerde de vatandaşlara ücretsiz olarak kene kovucu spreylerin dağıtılacağını söyledi. Kenelerden korunmak için bu yıl ilk defa uygulamaya konulacak olan spreyin kullanımı konusunda bilgi veren Tapar, giysi üzerine (pantolon, tişört, gömlek vb.) uygulanan kene kovucu spreyin keneyi insandan uzak tutmasına yardımcı olduğunu ifade ederek,
"Giysiye uygulanan sprey giyilmeden önce uygulanması gerekiyor. Giysi üzerinizdeyken ve hiçbir şekilde cilde, gözlere, saçlara uygulamamalı. Anti-Kene Sprey kabını 15-20 santimetre yukarıdan dik tutarak tüm giysinin üzerine kumaş hafifi nemlendirene kadar uyguluyoruz. Spreyi sıkarken çok tasarruflu olmamalıyız giysi nemlenene kadar sıkılmalıyız. Tamamen kurduktan sonra sprey uygulanan elbise en az 2 hafta süre ile keneleri bizden uzak tutuyor" dedi.

Sprey uygulanan elbiseyi giymiş olan kişiye yaklaşan kenenin spreyin kokusundan rahatsız olarak geri kaçtığını belirten Tapar, "Çok yaklaşırsa kenede sinir felci yapıyor. Bu şekilde koruma sağlıyor. Ekim ayına kadar bu şekilde sprey uygulanarak rahatlıkla arazide çalışılabilir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:09:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.Seyit KOÇAKER IP: 78.163.155.xxx Tarih : 23.05.2008 12:11:40

Yaşanan sorun karşısında boş oturmayıp en azından birşeyler yapabilme çabasını saygıyla karşılıyorum;ancak bu sprey uygulamasının çözüm getireceğine de inanmıyorum.Kene ortamın da günlük yaşamını sürdüren insanlarımızdan ancak sınırlı bir bölümüne ulaşacağını,hadi valilik ve kaymakamlık organizasyonları ile kırsal kesimdeki her köy ve mezra ya ulaştırıldığını varsaysak bile birer kullanımdan sonra bu insanların bu spreyleri tekrar tekrar temin etme yoluna gideceğini de hiç sanmıyorum.Kullanacak olanlar kentlerde yaşayıp tatil günlerinde pikniğe giden kesim olarak kalacaktır. Gerek son beş yılda kene popülasyonundaki artış ve gerekse daha önce taşımadıkları o KKKA hastılığı virüsünün taşıyıcısı haline neden geldikleri çok ciddi akademik bir çalışma ile ele alınmalı ve araştırılmalı,en azından risk bölgesindeki üniversitelerin ve helede aralarında Zirrat Fakülte lerine sahip olanların yurtdışı katılımıda sağlayarak yoğun sempozyumlar düzenlemesi ve konuyu tartışması gerekir.Doğru teşhis tedavide daha etkili sonuçlar getirecektir. Hadi taşıdığı hastalıktan vaz geçtik keneyle karşılaşma vakalarının hiç yaşanmadığı yerlerde ortaya çıkmaya başladılar,bu artışa neden olan nedir yada neyin eksikliğidir? O eksiklik nasıl giderilebilir? Sprey gibi kısa vadeli çözümlerin yanı sıra uzun sürede de olsa bu kene sorununu kökten çözecek çalışmalar başlatılmalıdır.