30
Nisan
2024
Salı
TOKAT

Bilim adamları Niksar'da

Dünyanın ilk 'dikey milli su değirmeni’nin inşa edildiği Niksar, Dünya Su Günü öncesinde bilim adamlarına ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası Dünya Su Günü (WWTAC 2012-İstanbul Toplantısı) kapsamında Tokat’ın Niksar ilçesinde düzenlenen “Anadolu’da Bir Su Kenti” gezisi programına İran, İtalya, Yunanistan, Çin, İngiltere, Almanya, Peru ve Türkiye’den konuklar katıldı. Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar’ın girişimleri ile ilçeye gelen konuklar tarihi mekanları gezerek bilgi aldı.

Heyet daha sonra uzun bir süreden sonra Çanakçı Deresi üzerinde tekrar dönmeye başlayan su değirmenini inceledi. Başkan Yadigar, ulusal ve uluslararası ölçekteki bilim adamlarının Niksar’da suyun tarihi, su teknolojileri ve ürünleri çalıştayı amaçlı bulunmakta olduğunu söyledi. Dünyada ilk dikey milli su değirmenlerinin kurulduğu Niksar bu anlamda su ile ilgili bilim adamlarını ağırlamaktan mutluluk duymakta olduklarını ifade eden Başkan Yadigar, “Niksar’ın su ve tarihi ile ilgili geçmişini ortaya koymayı amaçlayan bu inceleme gezisi inanıyorum ki Niksar’ın doğum tarihini de belirleyecektir. Türkiye’de özellikle tarihi kentler kuruluş tarihini belirleme konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Biz bu bilgilere erişmek anlamında çalıştay düzenledik” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Fakültesi profesörlerinden Atilla Bir, Dünya Su Günü için Niksar’da bulunduklarını belirterek, “Su gittikçe önemli olmaya başladı. Herkesin ilgi alanı suya yöneldi. Niksar’da bir su şehir olduğu için buradayız. Niksar’ın bu özelliğini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle Niksar’ın dünyada eşsiz bir konumu var. İlk su çarkının burada yapılmış olduğu çok sağlam belgelerde mevcut. Bunu ortaya çıkarmak ve bütün Dünya’ya ilan etmek için yabancı misafirlerle değerlendirme toplantısı yapacağız” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU VARLIĞINA ETKİSİ

Dünya Su Örgütü Temsilcisi Andreas Angelakis, özel bir grupla Niksar’a geldiklerini ve gördükleri ilgiden memnun olduklarını kaydetti. Angelakis, dünya nüfusunun gittikçe arttığına ve önemli olanın var olan su değil kullanılabilecek kaliteli su olduğuna dikkat çekerek, “İklim değiştiği sürece elimizdeki suyun yeterince az olduğunu göreceğiz. Bu noktada standartların üzerindeki bir su için suya daha çok önem vermeli ve bu anlamda gerekli önemleri almalıyız. Dünyada su rezervlerine bakıldığında en zengin su rezervlerinden biri Türkiye’ye ait ama önemli olan bu rezervlere sahip olmak değil, önemli olan bu rezervleri daha düzenli şekilde kullanılması” diye konuştu.

Çinli Zheng Xiao Yun, öncelikle bir şehrin var olması için su gerekli olduğuna dikkat çekerek, “Bunun olabilmesi için etrafında sürdürülebilir ormanlarının olması lazım. Dünyada su rezervleri konusunda kesin bir tarih vermek mümkün değil ama benim ülkemde durum gittikçe kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.
Hindistan’dan Niksar’a gelen Pravin B. Kulkarni de Hindistan’da suyun çok kıymetli olduğunu, özellikle içilebilecek suyun değerli olduğuna dikkat çekerek, bazı bölgelerde su sıkıntısı yaşadıklarını, önemli olan suyu makul bir şekilde kullanabilmek olduğunu vurguladı.

Niksar M.Ö. 1. yüzyılda ilk dikey milli su değirmeninin inşa edildiği ve sonrasında Çanakçı ve Maduru Derelerinde, kaynaklarından Kelkit Çayı’na kavuşana dek birçok su değirmeninin varlığı endüstri tarihi ve coğrafya kayıtlarında yer almakta.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2012 Çarşamba 08:59:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?