7
Mayıs
2024
Salı
TOKAT

Bilinçsiz tarım insan sağlığına zarar veriyor

Türkiye’de tarımda bilinçsizce yapılan zirai mücadele sonucu, meyve ve sebzeler kanserojen yapıcı etkileriyle insan sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, doğal dengenin korunması için biyolojik mücadelenin şart olduğunu ifade etti.

Ülkemiz genelinde 250’si ekonomik anlamda olmak üzere 500’e yakın tarımsal zararlı bulunduğunu belirten Yaşar Kavak, tohumun tarlaya atılmasından hasat edilmesine kadar geçen süre içersinde hastalık ve zararlıların saldırısına uğradığını gören ilk insanın, bu tür etkilerinden ürünlerini koruyabilmek için daha çok doğadaki dengeden yaralanma yolunu seçtiklerini ifade etti. Kavak, "Artan nüfus ve bunların getirdiği beslenme ihtiyacı mevcut alanlardan daha fazla ürün alma mecburiyetini ortaya çıkarmıştır. İşte bu amaçla zirai mücadele kavramı doğmuştur. Zirai mücadelenin yanında öncelilikle üretime sağlıklı materyalle başlanması gerekiyor. Tüm tedbirleri bir araya almak kaydı ile zirai mücadeleyi de bunların arasında bir faktör olarak düşünüyoruz. Zirai mücadele uygulamalarının gözle görülür derecede kısa sürede etki göstermesi nedeni ile bugün için artık zirai mücadelede kimyasal uygulamalar çok kolay olması dolayısıyla herkes tarafından yapıla gelmiştir. Ancak bunların zararlı etkileri çevreye verdiği zararlar, doğal dengeyi tahrip etmesi gibi nedenlerin gün geçtikçe artması sonucunda, kimyasal mücadelenin olumsuzlukları ortaya çıktıkça biz artık başka mücadele yöntemlerine yönelmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Kavak, zirai mücadeleyi mutlaka ilaçla değil, alternatif yöntemlerle de yapmanın mümkün olduğunu hatırlatarak, "Bizim üzerinde durduğumuz en önemli konu biyolojik mücadele, biyolojik mücadelenin mutlaka şart olduğunu biz ifade ediyoruz. Çünkü biyolojik mücadele ile beraber ilaçlamadaki olumsuzluklar ortadan kalkacak ve çevre kirliği afeti önlenmiş olacaktır" diye konuştu.

Biyolojik mücadele anlamında çekirge ile mücadelede çalışmalarını olduğunu ifade eden Kavak, "Reşadiye ilçemizde kültür bitkilerin de çok önemli biz zararı olan çekirge zararını önlemek için ilaç kullanmak yerine hindi civcivi getirterek, çekirge mücadele ettik. Bu tür mücadelelerin yaygınlaşmasını istiyoruz. Kısacası söylemek gerekirse insan sağlığı, gıda güvenliği ve temiz bir çevre için biyolojik mücadele şart" dedi.

tokat
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 12:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?