6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Bir ameliyatla üç hastalığa çözüm

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Çelik, tek bir ameliyatla kilo problemi, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondan hastalığından kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.


Tokat'ta uzun yıllardır devam eden kilo probleminden sonra 3 yıl öncede şeker hastası olduğunu öğrenen evli ve 2 çocuk babası Ahmet Lüleci (37), Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde hastalara yönelik bir toplantıda ameliyat olmaya karar verdi. 134 kiloya ulaşan kilosu ve şeker hastalığından kurtulmayı ümit eden Lüleci, ilk ameliyatı olmasından dolayı heyecanlı olduğunu söyledi.


GOÜ Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Çelik ise, yapılan ameliyatla hastanın kilo vermeye başlayarak taburcu olmadan kan şekerinin normal seviyesine gelmesini beklediklerini söyledi. Çelik, kapalı olarak yapılan ve yaklaşık 4 saat süren ameliyatla mide küçültme ve ince bağırsaklarıyla 12 parmak bağırsaklarında yer değiştirme işlemi yapılacağını kaydetti. Hastanın, tek bir ameliyatla kilo problemlerinden, şeker hastalığından ve yüksek tansiyondan kurtulması mümkün olduğunun altını çizen Çelik, "Aynı zamanda ilerde çıkması muhtemel kalp ve damar sorunları, kemik ve eklem rahatsızlıkları, akciğer problemlerinden ve bunların maliyetinden de tek bir ameliyatla kurtulacak. Yapılan ameliyatla 12 parmak bağırsağına yiyeceklerin girişini engelliyoruz. Sindirilmemiş gıdaların ince bağırsağın orta kesimine açılmasını sağlıyoruz. Bu durum hem bir erken doymaya hem de insilün duyarlılığını artırıcı etki sağlıyor" dedi.
Yapılan ameliyatın kilo verdirme ameliyatından farklı olduğunu kaydeden Çelik, "Genelde kilo verdirme ameliyatları için öngörülen şey hastanın kilo vereceği ve kilo vermenin de doğal olarak glikoz kontrolünü kolaylaştıracağı şeklindedir. Fakat bizim umudumuz hastamız kilo vermeye başlamadan, hatta daha taburcu edilmeden kan şekerinin normal seviyeye gelmesi. O yüzden metobolik cerrahi deniliyor. Bariyatrik cerrahiden, yani kilo verdirme ameliyatlarından farklı bir durum. İnce bağırsak uzunluğu da bu şekilde hem kilo verdirme hem de şeker hastalığını ortadan kaldırma amacıyla ince bağırsakların by-pass edilen yani yer değiştirilen sekmenleri de buna göre hesaplanıyor" diye konuştu.


Çelik, zayıflama işleminin genellikle ameliyattan sonraki 10 ila 15. günde başlayacağını ifade ederek konuşmasını şöyle devam etti:


"İlk 2 ay için günlük 300-350 gram arasında kilo kaybedecek. İkinci aydan sonra bu yaklaşık 200-250 gram, daha sonra 150-200 gram ve giderek azalacak. Hastalarımızın büyük bir kısmı genellikle 9 ila 18 aylık dönem içerisinde fazla vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 75 ila 80'inden kurtulmuş oluyorlar."


Ameliyata başta Doç. Dr. Alper Çelik olmak üzere, GOÜ Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayhan Kayaoğlu, Dr. Vural İmre ve Dr. Servet Tali katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 15:56:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gülçin gümüş IP: 95.13.45.xxx Tarih : 11.09.2011 18:23:11

 merhaba ben gülçin 15 yaşındayım ve tip 2 diyabet hastasıyım. bende kiloluyum ve ameliyatı duyunca heyecanlandım fakat alper beye ulaşamıyorum yardımcı olur musunuz?