3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Bireyin hak ve özgürlükleri

İnsanoğlu varolduğu günden bugüne kadar,bireysel hak ve özgürlüklerinin mücadelesini vermiştir. Bireyin hakları her geçen gün biraz daha önemli olmaya başlamış ve gerçek demokrasinin uygulandığı devletlerde de bu değerlerin yasal düzenlemeleri yapılmıştır.

Teokratik ve oligarşik sistemlerde birey hakları her zaman ihlal edilmiş ve bireyin tatmin olacağı ,yaşama dair özgürlükler gerektiği şekilde yerine getirilmemiştir. Birey haklarının her alanda,her coğrafya ve her zaman diliminde sistemler tarafından korunması,ülkesinde yaşayan insanların huzurlu bir ortamda yaşamlarını sürdürebilmeleri için,konjonktüre uygun çözümlerin üretilebilmesi gereklidir.Gerçek özgürlükçü demokrasiyi bireylerin yaşamlarına aktaramayan sistemler,globalleşen dünyamızda mevcudiyetlerini devam ettirebilmeleri gittikçe zorlaşacaktır.

Ülkelerin;Evrensel insani hak ve özgürlüklere gerekli saygıyı göstermeleri ve buna yönelik yasal düzenlemeleri yapmaları,kendi toplumunda yaşayan vatandaşlarına karşı göstermiş oldukları değeri ortaya koyacaktır.

Çağdaş ve demokratik bir ülke olabilmenin pratik ölçüleri;İçersinde yaşatmış olduğu bireylerin,her alanda haklarını arayabilme ve onların taleplerine karşı somut çözüm yöntemlerini üretebilme de bulunmaktadır.

Gelişmiş AB ve ABD ülkelerinde birey hakları,kendi vatandaşları için oldukça geliştirilmiş ve ülke insanının hizmetine sunulmuştur.Bu ülkelerde,bireylerin istedikleri inanç değerlerine göre eğitim görme ve yaşayabilme hakları en iyi şekilde koruma altına alınmış,ülke vatandaşları arasındaki birlik-beraberlik bağları güçlendirilmiştir.Gelişmiş ülkelerin kendi vatandaşları için sağladığı bu özgürlük ortamını,diğer ülkelerin vatandaşlarına da nüfuz ettirdiği zaman gerçek evrensel demokratik değerler hayata geçirilmiş olur.

Gelişmiş ülkelerin dahi zaman zaman bireyin haklarını ihlal ettikleri görülebilir.Özellikle yakın bir zamanda AİHM nin üniversite öğrencilerinin başörtülü olarak eğitimlerini sürdürebilme haklarını engelleyici yönde bir tavır ortaya koyması,evrensel insan haklarına vedemokratik yaşam hakkına gölge düşürmüştür.Bu ülkelerin üniversitelerinin hiçbirinde böyle bir yasaklama söz konusu değildir.Kendi ülkelerinde bireyin yaşam tarzı özgürlüğü daraltmasının olmaması evrensel demokrasi anlamında sevindiricidir fakat ülkemize yönelik verilen bu karar siyasi çifte standartları düşündürmektedir.

Evrensel insan hakları,dünyamızda yer alan ülkeler tarafından en iyi bir şekilde korunmalı ve bireyin en temel hakkı olan yaşam standartları yasal düzenlemelerle pratik yaşama sunulmalıdır.Bireylerine en çok özgürlüğü sunan ülkeler,geleceğimizin öncüleri olacaklar ve globalleşen dünyanın birer yıldızı gibi parlayacaklardır. Dünyamızda yaşayan halklar özgürlükçü demokratik sistemlerin destekçisi ve takipçisi olacak,iç dünyasına kapanarak ülkesinde yaşayan insanların taleplerini yok sayan,onlar için çözüm üretmeyen sistemler ise dünya halkından kopuk gerilemeye mahkum olacaktır.

Ülkemizde yaşayan bireylerin sağlık,eğitim,ekonomi,kültür ve benzeri alanlardaki özgürlük talepleri üniter yapı içersinde geliştirilerek,ihtiyaçlarını karşılayabilecek mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri yapılarak somut çözümler ortaya konulabilirse gerçekten evrensel demokratik bir sistemi uygulamış oluruz.Bireylerini koruyabilen ülkeler daima hızlı bir şekilde sosyo-ekonomik gelişimlerini sağlamışlar,bireysel hakları engelleyenler ise kaos ortamlarına doğru sürüklenmişlerdir.

Bireyin haklarına değer veren ve onların korunması için gerekli olan yapılanmaları gerçekleştiren sistemler,evrensel olabilme özelliğini kazanmışlardır.Onun için bu sistemler varlıklarını yıllarca sürdürebilirler.Bireyi dışlayan yapılanmalar ise tarihin derinliklerinde kaybolmaktadırlar.

Dr. Hasan Avşar
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2005 Cumartesi 17:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?