6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Bu bilezik 13 bin TL!

Fantezi bilezikler arasında 110 ile 130 gram ağırlığı ile en ağır bilezikler arasında yer alan Tokat bileziği, 12-13 bin TL'yi bulan fiyatı ile artık genç kızların rüyalarını süslüyor.

Türkiye'de de altın fiyatlarının yüzde 40 oranında artmasıyla Tokat bileziğinin fiyatı 12-13 bin TL'ye yükseldi. Zamlarla birlikte Tokat bileziğine talep azalırken, bu durumdan etkilenenler arasında kuyumcuların yanı sıra 65 yıldır bilezik yapan 78 yaşındaki Bedrettin İspirli de yer aldı.

Altın fiyatlarının artması nedeniyle son 2 yılda 3 bilezik siparişi aldığına dikkat çeken İspirli, eskiden Tokat bileziği almayana kız verilmediğini söyledi. Askere gitmeden önce kuyumculuğa çırak olarak başladığını belirten İspirli, Tokat'ta 4 Ermeni 4 Türk kuyumcu ustası arasında tek kaldığını kaydetti.

Bugüne kadar yetiştirdiği çıraklar arasında bir tanesinin şahane Tokat bileziği yapabildiğini ifade eden İspirli, "Diğer çıraklar o kadar güzel yapamıyor. İstanbul'da da 3 tane çırağım vardı. Onlarda daha Tokat bileziği yapmıyor ticarete başladı. Ben 10 günde bir bilezik yapıyorum ama şimdi bu bileziği bilgisayarlı makinelerle 3 günde yapıyorlar. Artık teknoloji ile birlikte ustalık kalmadı" dedi.

Tokat bileziğini diğer bileziklerden ayıran özelliğinin ağırlığının yanında dayanıklı olması olduğunu belirten İspirli, "Normal bilezik 8 sene, Tokat bileziği 100-150 sene daha dayanıklı eğilmez, bozulmaz. Eskiden Tokat kadınları daha babayiğit idi, 150 grama kadar bilezik yapardık. İki koluna birden bilezik takardı. Şimdi altın pahalandı" diye konuştu.

"TOKAT BİLEZİĞİ AİLENİN SİGORTASIYDI"

Tokat bileziğinin son gelen zamlarla 12-13 bin TL civarında satıldığını ifade eden Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar Gençay ise, altın fiyatları yükseldikçe Tokat bileziğine talebin azaldığını kaydetti.

Tokat'a özgü olan bileziğin fantezi bilezikler arasında en ağırı olduğuna dikkat çeken Gençay, "110-130 gram arasında en ağır ve en kullanışlı bilezik olarak satıyoruz. Eskiden Tokat bileziği ve buna benzer altınlar ailenin garantisi idi. Şimdi onlar bitti. Artık ailenin sigortası var, geçim standartları yükseldi. Altını sigorta olarak görmüyor. Sadece geleneğini sürdürmek açısından elinde tutuluyor. Bu bilezik öyle hemen alıp satılacak bileziklerden değil. Anadan oğla, babadan toruna süre gelen bir gelenektir. Tokat bileziğinin aslında ihracatı yapılmalı. Bu da seri üretim olmadığı için zor. Bu gerçekleştirilebilirse altınla ilgilenen ülkelerin dikkatini çekeceğinden şüphemiz yok" şeklinde konuştu.

TOKAT BİLEZĞİNİN YAPILIŞI

Tokat bileziği, altın külçelerin eritilerek çubuk haline getirilmesinden sonra silindirden geçirilerek elde edilen tellerin işlenmesiyle yapılıyor. Hadde ismi verilen aletten geçirilen altın teller el mengenesinde yedi sıra halinde bükülerek hazırlanıyor. Oldukça zahmetli olan kum dökümü tekniğiyle yapılan kaş kısmına ise bükülen tellerden oluşturulan bilezik kilitle birleştiriliyor.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2011 Pazartesi 14:26:32
Güncelleme :6 Eylül 2011 Salı 10:00:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?