3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Bülbül ailesinin dramı

Tokat'ta, 4 çocuğundan 2'sinde kas hastalığı bulunan anne, çocuklarını okutmak için yaşam savaşı veriyor. Anne Dilek Bülbül, sırtına aldığı oğlunu 1. katta bulunan sınıftan merdivenlerden indirerek akülü arabasına bindiriyor.

Eyüp Bülbül (38) ile Dilek Bülbül (37) çiftçinin 4 çocuğundan 16 yaşındaki Sefa Bülbül ile 11 yaşındaki Abdulmuttalip Bülbül, kas hastalığı nedeniyle yürüyemiyor. Tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan çocuklarının sorumluluğunu omuzlarında taşıyan anne Dilek Bülbül, büyük oğlunun okula gidememesinin üzüntüsünü yaşıyor. Orta okulu iyi derece ile bitiren Sefa'yı okulun uzak olması ve merdivenlerden indirip çıkartamadıkları için liseye gönderemediklerini söyleyen anne Bülbül, 11 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Abdulmuttalip'i okutmak için mücadele ediyor.

Sabahları babasının kontrolünde akülü tekerlekli sandalyesi ile okula giden Abdulmuttalip'i babası sırtında Tokat Odalar ve Borsalar Birliği İlköğretim Okulu'nun 1. katta bulunan sınıfına çıkartıyor. Anne Bülbül ise öğle çıkışında sırtına aldığı oğlunu merdivenlerden indirerek akülü tekerlekli sandalyesine bindiriyor. Evleri okula oldukça yakın olmasına rağmen tekerlekli sandalye mahkum olan Abdulmuttalip, uzunca bir yolu kat etmek zorunda kalıyor. Ablası Merve ve annesinin yardımı ile yoldaki engelleri aşan Abdulmuttalip yine annesinin sırtında eve giriyor.

Okulda arkadaşları tarafından sevilen ve derslerinde oldukça başarılı olan Abdulmuttalip, teneffüslerde arkadaşları bahçede oynarken yürüyemediği için koridorda bir arkadaşı ile gezmek zorunda kalmasının üzüntüsünü yaşıyor.
Anne Bülbül, çocuklarının kas hastalığına 6 yaşından sonra yakalandığını ifade ederek, "Akraba evliliği değil, kan uyuşmazlığı da değil. Bu hastalığın tedavisi yok. Bunlar üzülmeyecek moralleri çok iyi olacak. Ama isteklerini her zaman yerine getiremiyoruz" dedi.

Büyük oğlu Sefa'nın okula gidemediği için bütün günü evde odasında geçirdiğini ifade eden anne Bülbül, "Zamanını Kur'an-ı Kerim okuyarak ve valimizin hediye ettiği bilgisayarının başında geçiriyor. Türkiye'de tüm okullar ve yollar engellilere göre değil. Bu özürlüleri hiç düşünmüyorlar" diye konuştu. Sefa Bülbül ise derslerinin iyi olmasına rağmen merdivenler ve okulun uzak olmasından dolayı liseye gidemediğini söyledi. Sefa, yaşadığı onca sıkıntıya rağmen ise tek isteği, bilgisayarının başında rahatça hareket edebileceği bir döner koltuk olması.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Semra Öztürk, halk arasında kas erimesi olarak bilinen hastalığın tıbben henüz bulunan bir tedavisinin olmadığının altını çizdi. Öztürk, hastalıkla birlikte solunum kaslarının tutulmasından dolayı hastada ileri ki yıllarda solunum güçlüğü yaşandığını ifade ederek, "Akciğer problemi görülebilir. Bu da tabi hastanın ömrünün çok uzun olmamasına neden olmaktadır. Yaş olarak solunum güçlüğü çekme durumuna göre ömürleri kısadır" açıklamasında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 13:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?