2
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Büyük mirasa sahip çıkıldı

Türkiye’de 3 tane bulunan ve en büyüğü Tokat’ta olan tarihi arasta ve bedestende restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Fakir ve yardıma muhtaç insanlara yönelik faaliyet gösteren Aşevi’nde Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ile birlikte incelemelerde bulunan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu; dar gelirli, mağdur, fakir, güçsüz vatandaşların aşevinde her türlü yardımı rahatça aldığını söyledi. Nasuhbeyoğlu, "Belediye başkanımıza böyle güzel hizmete vesile olduğu için teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra aşevinin yanında bulunan tarihi arasta ve bedestende incelemelerini sürdüren Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, İl Özel İdaresi olarak restorasyonu yapılmak üzere 2 yıl önce alındığını ve 2 yıldır da çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Nasuhbeyoğlu, "Koruma Kurulu ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün kontrolünde çalışmalar devam ediyor. Şuanda müteahhit firmamız bu sütunların ve kubbelerin onarımını yapıyor, ayrıca çatı kubbelerinin üstüne kurşun levhalar yerleştireceğiz. Ondan önce yapılacak iş ve hizmetler var, yıl sonuna tamamını bitirmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Vali Nasuhbeyoğlu, tarihi bedesten ve arastada Tokat’ın unutulmaya yüz tutmuş küçük el sanatlarının oluşturulan mekanlarda tekrar canlandırılacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Burayı bir kültür merkezi olarak da kullanacağız. Bu arasta ve bedestenden Türkiye’de 3 tane bulunmakta ve onların en büyüğü bu. Tokat ilimizin böyle bir bedestene sahip olması da bir ayrıcalığı olarak biliniyor. Bunu en iyi şekilde geleceğe teslim etmek için yoğun faaliyetlerimiz devam ediyor. Burayı en kısa zamanda ilimizin kültürüne, turizmine kazandırmış olacağız."

Tarihi bedesten ve arasta üzerinde bulunan kubbelerde yapılan çalışmalarda 700 tona yakın toprak alındığını da belirten Vali Nasuhbeyoğlu, şöyle devam etti:

"Biz zaman zaman o ağırlığı bilmeyerek çok gezmişiz, çok tehlikeli bir iş yapmışız ,sonra fark ettik. O ağırlığı da üzerinden aldık. En az 2-3 asır yağmur aldıkça toprak bırakıyor, biz şimdi buranın üzerini modern bir usulle kurşun kaplama olarak yapmış olacağız ve güzel bir eser ortaya çıkacak. Biz bu kültür binasını eski haliyle restore ediyoruz, kesinlikle bir sıva yapmadan bu tuğlaları onaracağız ve olduğu gibi bırakacağız."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 17:24:26
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 15:36:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?