2
Mayıs
2024
Perşembe
TOKAT

Çeltek: Tarım olmadan sanayi olmaz

Tokat Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Çeltek, "Tarıma önem vermedikten, tarım ayağa kaldırmadıktan sonra Tokat’ta sanayiinin olacağına ben inanmıyorum" dedi.

Ahmet Çeltek, yaptığı açıklamada, Tokat’ta süt sığırcılığı hayli gelişmekte, ilerlemekteyken, yaklaşık bir haftadır süt sığırcılığı yapan insanların kara kara düşünmeye başladığını ifade etti.

Çeltek, "Bunun sebebi, bir hafta önce büyük kuruluşlar bir araya gelerek veya telefonlaşarak süt fiyatlarını 70 YKr aşağıya çekmişlerdir. Süt fiyatları 440 YKr’den 370 YKr’ye düşmüştür. Bu fiyatlar bundan tam 4 yıl öncenin fiyatıdır. Burada yaptığımız tespitler 45-50 bin YTL bir zarar vardır. Çiftçi ve üreticinin cebine bu kadar noksan para girmektedir. Biz bundan çok rahatsız olduk. Tokat’ta tarım geçerlidir, tarım olmadan sanayi olmaz. Tokat’ta tarıma önem vermedikten, tarım ayağa kaldırmadıktan sonra Tokat’ta sanayiinin olacağına ben inanmıyorum. Türkiye’mizde 1 litre kolanın fiyatı ile süt arasındaki fiyata baktığınızda arasında ne kadar haksızlık olduğunu göreceksiniz" diye konuştu.

Öte yandan Tokat’ın içersinde bulunduğu bazı sorunlara değinen Başkan Çeltek, Tokat Çevre yolunun bugüne kadar yapılamaması konusunda hiçbir mazeret kabul etmediklerini belirterek, "Topografik yapısı zorunluluğuyla tek caddeye mahkum ilimizde çevre yolunun hala yapılamayışı hakkında hiçbir mazeret kabul edilemez hal almıştır. Son yıllardaki şehir merkezinde meydana gelen trafik kazalarında istatistik artışlar artık tek caddenin trafiği kaldırmadığından insanlarımızı çileden çıkartmaktadır. 2003 yılında 459 kaza, 2004 yılında 529 kaza ile 2005 yılında yüzde 15 oranında artış gösterdiği gibi hala 2005 yılında da artışlar yaşanmaktadır" dedi.

Çevre yolu tahmini 8 kilometre civarında olduğunu belirten Çeltek, "Bu yolun 3,5 kilometresinin kamulaştırma bedelinin ödendiği söylenmektedir ki, zaten yolu en büyük mesafesi kırsal hazine arsasından geçmektedir. 7 parlamenteri bulunan ilimizi bu hayati tahsisatı ayırtmak zannettiğimizden de mi zor? Anlamakta güçlük çekiyoruz. Kazalardaki maddi hasarları unutalım, onca yaralanmalar, insan hayatını hiçe mi sayalım. Genişletilmiş yol çalışmaları yurdumuzda en güzel neticeler vermiştir. Şayet bu kadar tahsisat koparmak zor ise buna benzer taktik uygulansa, vilayet nezdinde de çevre yolu çalışmasına katkıda bulunulsa ve bu yapılan çalışma ana keşif özetinden düşürülse suç mu işlenmiş olur. Şaşkınlıklar içersinde hayati çözüm beklememiz Tokat halkına çok mu görülüyor? Basın toplantılarında günlük pembe tablolara artık inancımız kalmadı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2005 Pazartesi 17:38:54
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 17:28:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?