6
Mayıs
2024
Pazertesi
TOKAT

Ceviz Çalışma Grubu toplandı

Türkiye'de, ceviz üretiminde marka olan Tokat'ın Niksar ilçesinde yapılan toplantıda cevizin ithal edilmesi konusu tartışıldı.


Tokat Valiliği, Niksar Kaymakamlığı, Niksar Belediyesi ve Niksar Ticaret ve Sanayi Odası'nın organizesinde düzenlenen ''Türkiye 8. Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'' Niksar ilçesinde başladı.

Ceviz yetiştiriciliği konusunda projeler, üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri görüşüldüğü toplantının açılış konuşmasını Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak yaptı. Kavak, cevizin merkezi Niksar'da cevizciliğin geliştirilmesi için her türlü tesisin kurulması yönünde çok ciddi hedefler peşinde olduklarını kaydetti.


Çalışma Grubu Başkanı Akça ise hedeflerinin 70 milyon ceviz ağacını Türkiye'ye dikmek olduğunu, cevizin tohumla çoğaltılabilirliği iddialarının çürütüldüğünü aşı ile çoğaltma yapıldığı söyledi. Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin ise konuşmasında ceviz içinin dış görünüşüyle insan beynine çok benzediğini ifade ederek toplantıda buna karşılık fındıkta olduğu gibi bir slogan üretilerek cevizin tanınmasını arzu ettiğini söyledi. Şahin, "Fındıkta olduğu gibi cevizde de orijinal bir slogan çıksın. Bu da basın
yayın aracılığı ile ilan edelim. Ayrıca Niksar'da marka ürün olan cevizin 5 metre yüksekliğinde maketini bitirmek üzeriyiz" dedi.

"CEVİZİ İTHAL EDİYOR OLMAK YÜZ KIZARTIYOR"
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Yücer de konuşmasında, AR-GE konusunda sıkıntı yaşadıklarını istikrar olmadığını söyledi. Yüce, cevizi ithal edilmesinin yüzlerini kızarttığını ifade ederek, "Hemen hemen bütün meyvelerde bazı narenciye ürünlerinde dünyada büyük bir ihracatçıyız, ilk sıralarda ve söz sahibiyiz. Kirazda çok iyi bir noktayı yakaladık. Ama cevizde ithalatçı durumunda olmak hepimizin gururuna dokunması gereken bir konu. Bu yönüyle üzerimize düşen çok şey var diye düşünüyorum. Resmi kayıtlarda 130 bin ton civarında üretim görülüyor. Bu üretim yetmiyor. 2000 yılında 7 bin ton ithalatımız vardı. Bugün gelinen noktada 24 bin tona çıktı. Bu acı bir durum" diye konuştu.


AK Parti Tokat Milletvekilleri Dilek Yüksel ise konuşmasında Türkiye'nin ceviz varlığında önemli bir ülke olmasına rağmen üretim ve ihracatta istenilen yerde olmadığını kaydetti. AK Parti Tokat Milletvekilleri Zeyid Aslan ise cevizde ithal eden değil ihraç eden ülke konuma gelme konusunda toplantı sonunda güzel neticeler elde edileceğine inandığını söyledi. Son olarak kürsüye gelen Vali Dr. Recai Akyel ise köylü ve çiftçinin tarımsal konuda aydınlatılmasında eksik kalındığına işaret ederek, "Bunu çözmemiz lazım. Sadece ceviz konusunda değil, diğer konularda da öyle. Üretici ile aramızda teması sağlayıp yeterince aydınlatamıyoruz. Bu sorunu çözdüğümüz zaman çok güzel başarı elde edeceğimize inanıyorum. Ayrıca dünyanın en büyük ceviz üreten ülkelerinden birisi olarak ceviz ithal etmek bana çelişki gibi geldi. Bunun yorumlanması lazım. Bu üretilen cevizin ne yapıldığı konusunda. Vatandaşlarımızdan isteğim ceviz üretmeye müsait topraklarımızı boş bırakmamaları " şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından "Türkiye'de ceviz yetiştiriciliğinde son yıllarda özel sektör ve ortak akıl" toplantısı yapıldı. Toplantının ikinci gününde ise ilçede konuyla ilgili olarak teknik bir gezi yapılacağı bildirildi. Şöhretoğlu Tesisleri'nde düzenlenen toplantıya AK Parti Tokat Milletvekilleri Zeyid Aslan, Dilek Yüksel, Tokat Valisi Recai Akyel, Niksar Kaymakamı Uğur Turan, Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin, Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet
Yücer ve Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Akça ve çok sayıda davetli katıldı.

İha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 16:50:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?