3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Çiftçilerin kefalet sıkıntısı

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borcu olup da ödemeyen çiftçilerin, borcunu ödeyen çiftçileri kefaletten dolayı mağdur ettiğini söyledi. 

Tokat'ta yaklaşık 500 çiftçinin 1989 yılında Tarım Kredi Kooperatifi'nden çektiği krediyi zamanında ödemediği için sıkıntı yaşadığını, parasını ödeyen çiftçiyi de mağdur ettiğini kaydeden Ahmet Dökülen, yaşanan sıkıntının yasalar gereği kredi alan bir çiftçi ile aynı gün kredi alan diğer çiftçinin notere gönderilmek suretiyle birbirine kefil duruma düşürülmesinden kaynaklandığını kaydetti. Dökülen, "Yani o gün kredi başvurusunda bulunan kişiler otomatikman birbirlerine kefil edilmiş. Bu yanlış bir şey. Kredi alan bir çiftçimiz, aynı gün 15-20 kişiye kefil olmuş. Burada çiftçilerimiz haksızlığa uğruyor. Borçlarını geciktirmeden gününde parasını ödeyen bir çiftçimiz, ödemeyen başka bir çiftçi nedeniyle sıkıntı içine düşüyor. Evine haciz geliyor, hapse giriyor" dedi. 

Her çiftçinin aldığı krediyi ödemek zorunda olduğunu belirten Dökülen, "Ödemeyen kişilerin yanına kalmayacak. Birlikte kredi alan çiftçilerimiz parasını ödediği halde, kefil olduğu için ödeme yapmayan çiftçinin borç yükünü üstlenmiştir. Bu, yapılan girişimler sonucu düzeltildi. Artık kredi alacak çiftçimiz, kefilini kendi bulacak. Ama geriye dönük olarak sıkıntı devam ediyor. O gün ki Tarım Kredi Kooperatifi'nin bir tüzüğü var. Tüzüğe göre bu şartnameyi çiftçilerimiz okumadan kabul etmiş. Ama bu mağduriyetin giderilmesi için birbirine dolaylı olarak kefil olan ve sıkıntı yaşayan çiftçilerimizin bu sorununa çözüm bulunmasını bekliyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 10:17:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?