3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Çin cevizi, Niksar cevizi diye satılıyor

Çin cevizinin, Niksar cevizi olarak satılması piyasada ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Çin cevizinin tadı, kokusu ve kalitesinin düşük olması neden ile ise Niksar cevizine gölge düşürüyor.

Tokat'ın Niksar ilçesinde yetişen ve adını dünyaya duyuran Niksar cevizi, kalite bakımından tercih ediliyor. İlçede, 17 bin 600 adet meyve veren ceviz ağacından yıllık 264 ton üretim Türkiye pazarına yetmiyor. Bu nedenle ilçenin en başta gelir elde edilen ürünleri arasında yer alan ceviz yaklaşık 20 yıldır ihraç edilmiyor, ithal ediliyor. Adı ile ün yapan ve artık marka olan Niksar cevizi ise bazı uyanık ceviz ithalatçılarının iştahını kabartıyor. Özellikle metropol kentlerde Çin'den getirilen cevizler 'Niksar cevizi' diye satılıyor. Bu satış yöntemi ise Çin cevizinin tadı, kokusu ve kalitesinin düşük olması neden ile Niksar cevizine gölge düşürüyor. Ceviz ithalat ve ihracatçısı Oğuz Celepoğlu, Niksar cevizinin adı kullanılarak cevizi daha kolay satma adına İstanbul'da bu türlü satış yapanların çoğunlukta olduğunu kaydetti.

Celepoğlu, Türkiye'de ceviz üretiminin merkezi yerinin Niksar olduğunun altını çizerek, "Niksar cevizini dışarıda bil hassa İstanbul'da ismi kullanılmakta. Çin'den ithal edilen cevizi, 'Niksar cevizi' diye piyasaya sürüyorlar. Niksar cevizinin ismi kullanılarak Çin cevizi daha kolay satılmış oluyor. Bu da bizim gibi bil hassa Niksar'da işletmesi olan firmalar için sıkıntı oluşturuyor. Bizim ismimiz orada kalitesiz cevizlerle kullanıyorlar. En büyük sıkıntımız piyasa da bu" dedi.

Niksar'da ki ceviz üretiminin Türkiye'nin ihtiyacını karşılamadığını dile getiren Celepoğlu, "Ceviz üretimi yıllar önce kesilen ceviz ağaçları nedeni ile düştü. Yerine yenileri dikil di ama daha henüz yetişmedi. Bizler de dışa bağımlı olduk. Dışarıdan ceviz getiriyoruz. Kasım aylarında Niksar'ın cevizi bittiği zaman bizde yurt dışına yöneliyoruz. Bulgaristan, Romanya, Rusya gibi ülkelerden ceviz getirerek burada işliyoruz. Sistem şuan buna döndü. Niksar'da yurt dışına ceviz ihracatı 20 yıl önce durdu. O yıllarda ceviz Türkiye'de çoktu. Arabistan, Kuveyt, Almanya, Hollanda gibi ülkelere ceviz ihracatı yapılıyordu. Ama şimdi ihracat yok. Çünkü iç piyasaya anca yetiştiremiyoruz. O nedenle ihraç değil, ithalat yapıyoruz" diye konuştu.

Celepoğlu, ceviz ithalatında gümrükte sıkıntı yaşadıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "En ufak bir puanda mal geri gidiyor. Geçen sene 2 TIR malım vardı. 2 puan yüzünden gümrükten geri gönderdik. Benimle birlikte birkaç firmada aynı sorunu yaşadık. 100 bin doların üzerinde param gitti. Ama adamı olan cevizini gümrükten geçirdi. Bu sorunlarımıza ciddi yaklaşımlar bekliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 14:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?