3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Çölyak hastası annenin dramı

Tokat'ta, Çölyak hastası genç kadın çocukları için yaşam savaşı veriyor.

Turhal ilçesinde ikamet eden 2 çocuk annesi 33 yaşındaki Neriman Anlar mide ağrısı ve aşırı zayıflama şikayetleri neden ile bir süre hastane hastane dolaşırken bu sürede 57 kilodan 39 kiloya kadar düştü. Ölümle burun buruna gelen genç kadının hastalık nedeni Tokat'ta yapılan tetkiklerde tespit edilemezken, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yapılan tetkiklerde Çölyak hastalığı teşhisi konulan genç kadın, ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda doğal olarak bulunan 'gluten' maddesi nedeni ile glutensiz diyet uygulamak zorunda olduğunu öğrenince ikinci bir şok yaşadı.

İthal ürünlerle beslenmek zorunda kalan genç kadın maddi sıkıntılar içinde yaşam mücadelesi verirken okulların açılması ise ailenin üzüntüsünü bir kat daha artırdı. Kaymakamlık ve Turhal Belediyesi'nin destekleriyle ayakta durmaya çalışan aile yeni eğitim yılında çocuklarına önlük, ayakkabı gibi ihtiyaçlarını alamamanın üzüntüsünü yaşadı. Eşinin, sürekli ithal ürünlerle beslenmek zorunda kalması sonucu sıkıntı dolu günler geçirmeye başladıklarını ifade eden Cemal Anlar, "Bu hastalık zengin hastalığı. Maddi durumunuz iyi olursa bir sorun yok. Ama benim gibi işi olmayan, yeşil kartlı aileler için oldukça zor. İnşaatlarda iş buldukça çalışıyorum. Tedavi ücretleri bizi bitirme noktasına getirdi. Çok borçlandık. Eşimin besleneceği gıdaların birini alabilirsem diğerini alamıyorum. Sadece un olarak 375 YTL masrafımız var" dedi.

Neriman Anlar ise hastalığının teşhis edilemediği günlerde çok kilo kaybederek ölümle burun buruna geldiğini ifade ederek, "39 kiloya kadar düşmüştüm. Şuan bu ürünlerle beslendiğim için 49 kiloya kadar çıktım. Sağlım iyiye doğru gidiyor. Ama sürekli bu ürünlerle beslenmem gerekiyor. Ölüm korkusunu halen atlatamadım. Tek korktuğum çocuklarımın annesiz kalması. Hastalığım nedeni ile çocuklarım derslerinden geri kaldı, gerekli desteği veremiyorum. Psikolojileri bozuk olarak okula gidiyorlar" diye konuştu.

İlköğretim okulu 4. sınıf öğrencisi Özcan Anlar ise annesinin hastalığına üzüldüğünden dolayı derslerinden geri kaldıklarını ifade ederek yardım beklediklerini söyledi. Çölyak hastası olan kişilerin gıda sanayisinde kıvam verici madde olarak kullanılan 'gluten' maddesi nedeni ile buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerini tüketemediği kaydedildi. Hastalığın tek tedavi yöntemi ise ömür boyu glutensiz bir diyet uygulamak.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 17:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?