3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Çölyak hastası kadına İHE'den yardım

Tokat'ta, çölyak hastası olan genç kadına, İstanbul Halk Ekmek tarafından glutensiz ürünlerin her ay ücretsiz olarak gönderileceği bildirildi.

Turhal ilçesinde ikamet eden 2 çocuk annesi Neriman Anlar'ın Çölyak Hastası olması ve sonrasında yaşadığı sorunların basında yer alması üzerine yardım eli gecikmedi. İHE A.Ş. Halkla İlişkiler Şefi Edebiye Akbakay, basında yer alan haberi, İstanbul Halk Ekmek A.Ş.Genel Müdürü Ömer Bilgiseven ile paylaştı. Konuya duyarlılık gösteren Bilgiseven'in, vermiş olduğu talimat doğrultusunda ise çölyak hastası Neriman Anlar'a glutensiz ürünlerinden (Glutensiz Nişastalı Karışım (un), hamburger, ekmek ve kurabiye) her ay düzenli ve ücretsiz olarak gönderileceği bildirildi.

Öte yandan; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal sorumluluk misyonuna uygun olarak sağlıklı beslenme ile ilgili çalışmalarına kapsamında ağustos ayında organik ekmek üretimine başlayan İstanbul Halk Ekmek A.Ş.'nin son olarak çölyak ve fenilketonuri hastalarının beslenme sorununu büyük oranda çözecek "Glutensiz" karışım üretimine devam ettiği kaydedildi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Günümüzdeki yorumuyla ilk kez 1888'de tanımlanan Çölyak hastalığı (glutene duyarlı ince barsak hastalığı), genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, immunolojik ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik olarak yatkın bireylerin gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaflı gıdaları almaları, yaşamın herhangi bir anında, önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Bu nedenle, çölyak bir çocukluk çağı hastalığı değildir. Glutenli gıdanın ilk verildiği günlerde başlayabileceği gibi 80 yaşında bile bilinmeyen nedenlerle aniden ortaya çıkabilir. Çölyaklı bireyler çok silik klinik tablolardan ölüme kadar değişen geniş bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır.

Tanı gecikmesi boy kısalığı, barsak kanseri, kemik erimesi diyabet gibi farklı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hastalığın tek tedavi yöntemi yaşam boyu glutensiz beslenmektir. İlaç tedavisi yoktur. Kuralına uygun bir diyet normal sürede ve sağlıklı bir yaşam sağlamaktadır. Çölyaklı bireyler için tanı konma aşamasında tıp camiası, tanıdan sonra ise gıda sektörü çok önemli ve yaşamsal roller oynamaktadır. Çölyak hastalığı günümüzde, dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde sıklığı ile ilgili yeterli çalışma yoktur, ancak tıp çevrelerimizce 300-500'de bir olduğu tahmin edilmektedir.

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 10:54:07
Güncelleme :20 Eylül 2007 Perşembe 13:30:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?