3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Domates altın yılını yaşıyor

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok ilde domates tarlada yanarken, su sorunu olmayan Tokat'ta ise altın yılını yaşıyor.

Ege Bölgesi başta olmak üzere bazı illerde üreticilerin sebzede ürün bolluğu beklentisi aşırı sıcaklara bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle hayal oldu. Tarlada yanan ürünler nedeniyle üreticiler zarar ederken, sebzede zam beklentisi arttı. Sebze ve meyvede fiyat artışlarının yüzde yüzü geçmesi bekleniyor. Tokat'ta ise yaklaşık 2 hafta önce başlayan domates hasadı aşırı sıcaklar altında devam ediyor. Tarlada yüzleri yanmasın diye tülbentle kapatan bayanlar ter dökerken, paketleme bölümünde ise Hatay'dan gelen işçiler arı gibi çalışıyor. Aroması ve damak tadı ile kendinden söz ettiren Tokat domatesinin kuraklıktan etkilenmemesi nedeniyle altın yılını yaşaması bekleniyor.

İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak ile üreticileri tarlasında ziyaret ederek domateste durum değerlendirmesi yapan Vali Dr. Recai Akyel, Tokat'ta kuraklık konusunda sıkıntı olmadığının altını çizdi. Vali Akyel, sulama imkanları ve iklim şartları nedeniyle kentte kuraklık yaşanmadığını belirterek, "Başta domates olmak üzere salatalık, fasulye, biber, soğan ve patates gibi sebzelerde verim çok iyi. Türkiye genelinde bazı illerde üzücü rahatsız edici kuraklık var. Ülkemizde görülen kuraklık ilimizde görülmemekte. Bu kuraklık nedeniyle domates gibi sebze ürünleri etkilendi. Ancak Tokat Kelkit, Yeşilırmak gibi akarsular ve diğer su kaynaklarının yardımı ile herhangi bir kuraklık yaşamadı. Kuraklık olmadığı için de başta domates olmak üzere biber, salatalık gibi sebzelerde altın yılımızı yaşamaktayız. 2007 yılında 800 bin ton domates hasadı yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Tokat'ın domateste iddialı olduğunu belirten Vali Akyel, insanların sağlığına yönelik olarak organik tarım yapıldığını söyledi. Yurt dışına domates ihraç edeceklerini ifade eden Vali Akyel, domateste fiyatların arz talebe göre arttığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 12:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?