3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Domatesin taban fiyatı 40 YKr

Tokat'ta, aşırı sıcaklardan dolayı domatesin önün açılması için birinci sınıf marketlik domatesin tarladan çıkış fiyatının 45 YKr'den 40 YKr'ye düşürüldüğü bildirildi.

Türkiye genelinde küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle birçok ilde sebze ve meyvenin tarlada yanması sonucu tavan yapan fiyatlar yavaş yavaş düşmeye başladı. Tokat domatesinin piyasaya girmesi ile domateste yaşanan yüksek ateş düştü. Tarladan komisyoncuya 40 YKr'den satışa çıkan domates Tokat'ta marketlerde ise 69 YKr ila 90 YKr arasında satılıyor. Üreticiyi koruyarak fiyatta istikrar sağlamak için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, tarladan belirlenen fiyatların altında alım yapan komisyoncuların sıkı takibe alındığını kaydetti. Somuncu, kentte şuan tüccarın yüzde 50'sinin gelerek alım yaptığını ifade ederek, "Kaliteli domates özellikle İstanbul ve Ankara bölgesine gidiyor. Doğuya giden domateste ise kalite farkı olduğu için 35 YKr'den fiyatla domates alan komisyoncular var. Biz onlara Valiliğimiz ve Tarım İl Müdürlüğümüz öncülüğünde gerekli uyarıları yaptık. Bugünden itibaren Tokat ve bölgesinde 40 YKr'den domates alımları devam etmekte. Devam eden süreçte duruma göre fiyatta ayarlama yapılacak" dedi.

Somuncu, Tokat'ta kuraklık sorunu yaşanmadığının altını çizerek, "Tokat mikro klima dediğimiz özelliği nedeniyle Türkiye'de en az etkilenen bir bölge. Üreticimizin su sorunu yok. Gelecekte ilimiz Türkiye'de bu konuda çok aranan pilot illerden bir tanesi olacağına inanıyorum. Özellikle damla sulama dediğimiz sistemin yaygınlaşması domateste verim ve kaliteyi de artırdı. Eski düzen sulamaya devam eden üreticilerimiz gerekli verimi alamıyor" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 12:36:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emin erdem IP: 88.243.74.xxx Tarih : 20.08.2007 23:17:34
Aslında Tokat domatesi yıllardır hakketmiş olduğu yeri ve değeri bulamıyordu.Ben Tokat dışında oturan biri olarak hasat zamanı memleketime gittiğimde üreticinin haline üzülürdüm.Elinde o güzelim domatesle kala kalırdı orta yerde.Tabii küresel ısınmayla değer bulmasını arzu etmezdik.Çünkü üzülüyoruz yurdumuzdaki kuraklığa.Sanırım bu sebeplede olsa buralardaki potansiyel fark edilmiş olacaktır.