3
Mayıs
2024
Cuma
TOKAT

Domateste Eurogap uygulaması

Tokat'ta 50 çiftçi ile 600 hektarlık bir alanda domateste Eurogap uygulaması başlatıldığı bildirildi.

Avrupa Birliği'nde, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretimin teşvik edilmesi amacıyla bazı büyük alıcılar tarafından uygulanmaya başlanan İyi Tarım Uygulamaları-Eurogap'a, Tokat'ın uyum sağlaması için çalışmalar başlatıldı. 1 milyon ton civarında yaş sebze ve meyve üretimi ile bölgenin meyve ve sebze ambarı konumunda olan Tokat'ın AB'ye ihracatı kolaylaştırmak hedefleniyor. Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, Tokat'ta Eurogap çalışmalarına domates ile 300 hektar alanda başlandığını söyledi.

Somuncu, Eurogap'taki sistem ile raftaki bir sebze veya meyvenin barkotundan hani ülkenin, hangi ili, hangi belde veya köyünde hangi çiftçi tarafından yetiştirildiği bilgilerine ulaşılabildiğine dikkat çekerek, "Hatta ürünün ne kadar gübre ve ilaç kullanıldığı araştırabiliyor. Bu tüketici ve üretici için çok önemli. 2005 yılında kurmuş olduğumuz üretici birlikleri ile birlikte bu aşamaya geldik. Bu sene 50 çiftçimizle 300 hektarlık bir alanda 600 bin domates fidesi üzerinde şuan çalışmalarımıza başladık. 4 bin 500 ton Eurogap ile sertifikalı üretim yapacağız. Bu anlamda Türkgap dediğimiz tip proje Tarım Bakanlığı geliştiriyor. Bizlerde Türkgap'ın olmasından yanayız. Biz Avrupalılar çok iyi ürünler üretirken neden kendi insanımıza üretmeyelim" dedi.

Somuncu, açık saha olarak domateste Eurogap'ın olmadığını ifade ederek, "Açık sahada domateste Eurogap'ı ilk biz başlattık. Toprağa fideyi dikmeden yapılan analizlerle bu işlemi 3 ay önce başladı. Buna göre gübreleme yapılıyor. Ayrıca iki günde bir ziraat mühendisleri üyelerimizin tarlalarını kontrol ediyor. Vatandaş ise ürünlerin ambalajlarından nasıl üretildiğini takip edebilecek. Tüketicilerimiz Eurogap'la üretilen ürün alırken belge sorsunlar" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 14:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet öğmen IP: 88.235.25.xxx Tarih : 6.07.2007 23:21:21
tokatta yetiştirilen domateslerin tokat dışına çıkmamasını işlenip salça halinde olarak değerlendirilip çıkarılırsa tokata geliri daha fazla olur. bu şekil de fiyatı düşük olup fazla gelir sağlamıyor. ama ama salça ve türü şeyler yapılırsa maddi katkısı daha fazla olur. ayrıca yurt dışına çıkmasıda sağlanır.